PvdA gaat geen campagne voeren voor ‘aftapwet’

Dat is opvallend, omdat de wet uit de koker komt van voormalige PvdA-minister Ronald Plasterk.

Nelleke Vedelaar werd begin oktober gepresenteerd als nieuwe voorzitter van de PvdA tijdens een partijcongres.
Nelleke Vedelaar werd begin oktober gepresenteerd als nieuwe voorzitter van de PvdA tijdens een partijcongres. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Partij van de Arbeid gaat geen campagne voeren in de aanloop naar het referendum over de ‘aftapwet’ in maart. Dat zegt de nieuwe partijvoorzitter Nelleke Vedelaar in een interview met Jonge Socialisten, de politieke jongerenorganisatie van de PvdA.

“Ik vind dat iedere PvdA’er bij dit referendum zelf die afweging moet maken”, zegt Vedelaar. “Daar zijn Lodewijk Asscher en ik het over eens. Als partij gaan we dus ook geen campagne voeren in aanloop naar dat referendum.”

Opvallend is dat de wet, die inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geeft, uit de koker komt van de voormalige PvdA-minister Ronald Plasterk. In de Eerste en Tweede Kamer stemden de PvdA-fracties voor de wet. In de nieuwe Tweede Kamer zit de partij in de oppositiebanken.

Ongericht communicatie onderscheppen

Met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) kunnen de AIVD en MIVD op grotere schaal informatie aftappen. Ongericht communicatie onderscheppen mogen de diensten nu alleen nog bij telefoonverkeer ‘door de lucht’, dadelijk ook via de internetkabel. Critici vrezen dat de inlichtingendiensten onnodig veel informatie zullen verzamelen van ‘onschuldige burgers’ en deze te lang zullen bewaren.

De wet zou op 1 januari ingaan, maar minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) stelde dat uit tot 1 mei. Dat had niet met het referendum te maken, volgens Ollongren. Het duurde langer om een driekoppige toetsingscommissie (TIB), die toeziet op de geheime diensten, in te stellen.

Voorkomt de ‘sleepwet’ aanslagen? En zeven andere vragen

Op 1 november maakte de Kiesraad bekend dat genoeg geldige handtekeningen waren opgehaald, meer dan de benodigde 300.000, om een raadgevend referendum te organiseren over de wet. Het referendum vindt tegelijkertijd plaats met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.