Opnieuw Australisch parlementslid weg om dubbele nationaliteit

Nu ook Alexander zijn parlementszetel verliest, moeten er twee tussentijdse verkiezingen gehouden worden.

Alexander is van plan om afstand te doen van zijn dubbele nationaliteit. Op die manier kan hij zich weer verkiesbaar stellen.
Alexander is van plan om afstand te doen van zijn dubbele nationaliteit. Op die manier kan hij zich weer verkiesbaar stellen. Lukas Coch/EPA

Opnieuw heeft een Australisch parlementslid zijn functie neergelegd wegens het hebben van een dubbele nationaliteit. Dat schrijft persbureau AP.

John Alexander vertrekt drie weken nadat de vicepremier van Australië, Barnaby Joyce, opstapte omdat hij naast zijn Australische paspoort ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit bleek te hebben. Begin november stapte ook al de Australische Senaatsvoorzitter op nadat bleek dat hij ook over de Britse nationaliteit beschikt.

De grondwet van Australië stelt dat personen met een dubbele nationaliteit geen functie in het parlement mogen vervullen. Alexander was in afwachting van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken om bevestiging te krijgen of zijn vader in 1911 vanuit dat land emigreerde naar Australië.

“Uit die bewijsstukken komt naar voren dat ik hoogstwaarschijnlijk over een dubbele nationaliteit beschik. Daarom stap ik op.”

Tussentijdse verkiezingen

Na het vertrek van Joyce kwamen de regeringspartijen uit op 75 van de 150 zetels in het Australische parlement. Een minderheid dus.

Nu ook Alexander zijn parlementszetel verliest, worden er op twee plaatsen nieuwe districtsverkiezingen uitgeschreven. Die voor de stoel van Joyce zijn op 2 december. Daar doet hij overigens zelf ook aan mee. Dat is mogelijk, omdat hij zijn Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft opgezegd.

Alexander is ook van plan afstand te doen van zijn dubbele nationaliteit en weer een gooi te doen naar zijn parlementszetel. Wanneer die verkiezingen gepland staan, is nog niet bekend.

Minderheidskabinet

Afgelopen juli stapten ook al twee senatoren op wegens hun dubbele nationaliteit. Na het vertrek van Joyce liet premier Turnbull weten dat er voorlopig niets aan de hand is. Zijn kabinet gaat tot de tussentijdse verkiezingen door als minderheidskabinet. Hij zoekt steun bij de oppositiepartijen.

Sinds de totstandkoming van het federale Australië in 1901 was de discussie over het hebben van een dubbele nationaliteit nog nooit zo hoog opgelopen als nu. Ruim de helft van de bevolking van Australië is in een ander land geboren of heeft een ouder die uit een ander land komt, schrijft ANP.

De kans is daarom groot dat er in het verleden ook parlementariërs zijn geweest met een dubbele nationaliteit. Desondanks is het maar twee keer voorgekomen dat een regeringslid daarom opstapte. Dat was in 1996 en in 1998.