Minister Schouten boos over frauderende mestbedrijven

Uit onderzoek van NRC blijkt dat bijna tweederde van de transporteurs en verwerkers van dierlijke mest ooit is verdacht, beboet of veroordeeld wegens fraude.

Dat mestbedrijven frauderen is volgens Schouten niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf.
Dat mestbedrijven frauderen is volgens Schouten niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf. Foto Remko de Waal/ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) is “echt boos” op mestbedrijven, schrijft persbureau ANP. Aanleiding is onderzoek van NRC waaruit blijkt dat bijna tweederde van de transporteurs en verwerkers van dierlijke mest ooit is verdacht, beboet of veroordeeld wegens fraude.

NRC sprak met tientallen betrokkenen, van wie een deel zelf deelneemt aan de mestfraude en reed mee met een chauffeur die tijdens een aantal ritten liet zien hoe eenvoudig het is te frauderen en hoe hij samenwerkt met andere bedrijven.

Lees hier het onderzoek dat NRC deed naar mestfraude in Noord-Brabant en Limburg: Het Mestcomplot

Veehouders mogen slechts een deel van de varkens- en koeienmest uitrijden. Dit ter voorkoming van een overschot aan fosfaat en stikstof in de grond. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1.000 euro per vracht.

Schadelijk voor de sector

Dat mestbedrijven frauderen is volgens Schouten niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf.

“Ik wil na het weekend direct om tafel met de betrokken brancheorganisaties. En ik verwacht van hen tekst en uitleg te krijgen.”

Dat “de mestwereld - op zijn zachtst gezegd - niet brandschoon is” was volgens Schouten al bekend. “Maar dit geeft wel aan dat het diep zit en dat er kennelijk op tal van fronten wordt samengewerkt.”