Menzis houdt premie gelijk, VGZ verhoogt met 3,25 euro

Van de vier grootste zorgverzekeraars heeft alleen marktleider Achmea (Zilveren Kruis) nog geen premie voor volgend jaar aangekondigd.

Foto Koen Suyk/ANP

Hoewel de kosten van de zorg steeds hoger worden, houdt zorgverzekeraar Menzis zijn premie volgend jaar gelijk. Klanten blijven maandelijks 119 euro betalen voor hun basisverzekering, meldt Menzis zaterdag in een persbericht. Bij de grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea (Zilveren Kruis), stijgt de premie met 2 euro.

De prijsstelling van Menzis wijkt daarmee af van de verwachting van het kabinet en de formerende partijen. Zij lieten vorige maand juist weten uit te gaan van hogere premies omdat de zorg steeds duurder wordt. Gemiddeld zou het volgens toenmalig minister Schippers (Volksgezondheid) gaan om een premiestijging van zes euro per maand.

Dat Menzis nu anders besluit heeft volgens financieel topman Frank Janssen verschillende oorzaken. Een daarvan is dat de verzekeraar de zorguitgaven voor 2018 iets lager inschat dan het ministerie. “Dit verschil geeft ruimte, die wij benutten om de premie zo laag mogelijk te houden”, aldus Janssen. Daarnaast spreekt Menzis zijn financiële reserves aan om de premie niet te laten stijgen.

Wachten tot de laatste dag

Zorgverzekeraars hebben uiterlijk tot zondagavond om hun zorgpremies voor volgend jaar bekend te maken. Sommige deden dat al eerder deze maand, maar de meeste verzekeraars wachten het liefst zo lang mogelijk, zodat ze niet verrast kunnen worden door de concurrentie. Ook VGZ en Achmea, de twee grootste zorgverzekeraar van Nederland, kwam pas zaterdagmorgen met de premie.

Bij het Gelderse VGZ betalen klanten volgend jaar 116,20 euro, bijna 3 procent meer dan vorig jaar. Bij Achmea komt de basisverzekering uit op 119,45 euro per maand. Net als Menzis zetten beide verzekeraar eigen kapitaal in om de premie zo laag mogelijk te houden. Bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van VGZ zegt daarover tegen ANP:

“Onze klanten willen niet elk jaar grote veranderingen. Dankzij de beperkte stijging, mede door de inzet van onze reserves, lukt het ons ook dit jaar weer stabiliteit te bieden.”

Achmea moet nog

Achmea, VGZ en Menzis hebben samen met CZ bijna 90 procent van de markt in handen. CZ, de nummer drie, meldde vrijdag dat de maandelijkse premie uitkomt op 116,25 euro. Dat is een stijging van 3,40 euro, of ongeveer 3 procent, in vergelijking met dit jaar. Ook Delta Lloyd, Ohra en Univé verhogen hun premie volgend jaar.

Een hogere premie of meer eigen risico? In de politiek liep de discussie daarover hoog op. Maar maakt het wat uit?

Niet elke verzekeraar rekent de duurdere zorgkosten overigens door aan de klant. Eind vorige maand meldde DSW, traditiegetrouw de eerste die zijn tarieven bekendmaakt, dat de maandelijkse premie juist 0,50 euro omlaag kon. Bij Zorg en Zekerheid en Stad Holland daalt de maandelijkse premie zelfs met 1 euro en 1,50 euro.

Correctie: in eerdere versie van dit bericht stond dat klanten van Menzis maandelijks 118 euro betalen voor hun basisverzekering. Dit is onjuist. Het is 119 euro.

    • Joost Pijpker