Marokko na 20 jaar naar WK voetbal

Marokko versloeg Ivoorkust met 0-2. In de Marokkaanse selectie zitten zes spelers met een Nederlandse achtergrond.

De Marokkaanse ploeg viert een doelpunt tegen Ivoorkust.
De Marokkaanse ploeg viert een doelpunt tegen Ivoorkust. Foto Issouf Sanogo/AFP

Marokko heeft zich voor het eerst sinds 1998 geplaatst voor het WK voetbal. In Abidjan won het met 0-2 van Ivoorkust en eindigde daardoor als winnaar van groep C. De Nederlandse mannenploeg mist dit jaar het WK in Rusland.

In de 26ste minuut maakte Nabil Dirar de openingstreffer en vier minuten later bracht aanvoerder Medhi Benatia Marokko al op 0-2. Marokko had slechts gelijkspel nodig voor een WK-ticket, Ivoorkust had moeten winnen.

Nederlanders

In de Marokkaanse selectie zitten zes spelers die in Nederland zijn geboren: Hakim Ziyech (Ajax, 24), Karim El Ahmadi (Feyenoord, 32), Sofyan Amrabat (Feyenoord, 21), Mimoun Mahi (FC Groningen, 23), Nordin Amrabat (Wetford, 30) en Mbark Boussoufa (Al-Jazira Club, 33). Uit Spanje komen vijf spelers, uit Frankrijk vier.

Boussoufa, El Ahmadi, Nordin Amrabat en Ziyech begonnen in de basis. Sofyan Amrabat maakte zijn debuut voor Marokko. Hij verving Ziyech in de 82ste minuut.

Al jaren werft de Marrokaanse bond spelers met een dubbel paspoort. Lees ook: Hoe Sofyan Amrabat Marokko boven Oranje verkoos

Tunesië kwalificeerde zich zaterdag ook voor het WK door gelijk te spelen tegen Libië (0-0).

Feest in Rotterdam

Na de wedstrijd verzamelde zich op het Hofplein in Rotterdam een feestvierende menigte. In Amsterdam kwamen supporters vooral bijeen op het Mercatorplein, in Den Haag op de Hoefkade. NRC-redacteuren Lofti el Hamidi en Kasper van Laarhoven zijn in Rotterdam: