Libanon vraagt opheldering over terugkeer premier Hariri

De Libanese autoriteiten vermoeden dat Hariri tegen zijn zin in wordt vastgehouden in Saoedi-Arabië.

De Libanese president Michel Aoun.
De Libanese president Michel Aoun. Foto Mohamed Azakir/Reuters

Libanon heeft Saoedi-Arabië zaterdag om opheldering gevraagd over waarom de Libanese premier Saad Hariri niet terug mag keren naar Beiroet. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring uitgevaardigd door de Libanese president Michel Aoun.

De Libanese autoriteiten vermoeden dat Hariri tegen zijn zin in wordt vastgehouden in Saoedi-Arabië. De premier kondigde vorige week vanuit dat land zijn ontslag aan in een tv-toespraak. Dat deed hij omdat hij vreest voor zijn leven. Volgens Hariri doet het huidige klimaat in Libanon hem denken aan het klimaat voorafgaand aan de moordaanslag op zijn vader, oud-premier Rafik Hariri, in 2005.

Lees over de angst van Hariri dat er een aanslag tegen hem wordt voorbereid: Ontslag premier Hariri zet Libanese détente op de helling

In strijd met verdragen

De Libanese president neemt echter geen genoegen met de verklaring van Hariri en zei eerder deze week dat de premier eerst terug moet keren naar Libanon en moet uitleggen waarom hij ontslag neemt. De autoriteiten in Libanon denken dat zijn aftreden onder dwang van Saoedi-Arabië is bewerkstelligd, melden bronnen binnen de regering aan Reuters.

De Libanese President Aoun zegt nu in een verklaring dat “Libanon het niet accepteert dat zijn premier in een situatie verkeert die in strijd is met de internationale verdragen tussen beide staten”.

Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de oproep van de president. Wel riep het land donderdag zijn burgers op om Libanon “onmiddellijk” te verlaten. Dat deed Saoedi-Arabië, omdat het zich zorgen maakt over “de huidige omstandigheden en ontwikkelingen” in Libanon. Bahrein nam eerder deze week al eenzelfde besluit. Koeweit volgde nadat Saoedi-Arabië de oproep deed.

Lees ook het commentaar waarin NRC zijn mening geeft over de situatie in de regio: Kroonprins met dadendrang wakkert onrust in regio aan

Het Westen maakt zich grote zorgen over het conflict tussen beide staten. VN-secretaris-generaal António Guterres zei vrijdag dat “het noodzakelijk is om de vrede te bewaren in de regio”. Een nieuw conflict zou volgens hem “desastreuze” consequenties kunnen hebben. Guterres zei dat hij met beide landen “indringende gesprekken” heeft gevoerd om de rust te bewaren.