Kinderen werken aan waterproblemen

Wat doe je aan te veel of te weinig water? Zo’n 500 kinderen verzinnen dit weekend een oplossing.

Van water kun je veel te veel hebben, zodat stukken land worden overstroomd. Van water kun je veel te weinig hebben, zodat stukken land helemaal verdrogen. Allemaal waterproblemen die de komende eeuw erger worden door de opwarming van de aarde. En die dus opgelost moeten worden.

Dat is precies wat 500 kinderen van 7 tot 12 jaar zaterdag gaan proberen tijdens de Global Children’s Designathon. ‘Designathon’ is een samentrekking van ‘design’ ofwel ‘ontwerpen’ en ‘marathon’. De kinderen gaan uren lang dingen bedenken, tekenen en bouwen om de waterproblemen op te lossen. Dat doen ze in 18 steden over de hele wereld, waaronder in Amsterdam.

„Kinderen maken zich steeds meer zorgen over het klimaat”, vertelt Emer Beamer, die de designathon nu voor de derde keer organiseert. „Sommige kinderen zijn zelfs een beetje in paniek. Dan helpt het om zelf te werken aan oplossingen – dat geeft kracht.”

De kinderen bekijken eerst een hele serie afbeeldingen van onder meer droogte en overstromingen. Daarna verschijnen op het scherm beelden van handige oplossingen die al zijn bedacht. Emer: „Zo is er in Zuid-Afrika nu een watertank die je kunt rollen. Dan hoef je niet langer zware waterkruiken op je hoofd te dragen – over de lange weg van de waterput naar huis.”

Vervolgens gaan de kinderen in groepjes van vier aan de slag. „Soms roept een kind enthousiast ‘ik weet het al, ik weet het al’. Maar het is de bedoeling dat je samen overlegt”, zegt Emer. Na het overleg maken de kinderen schetsen van hun ontwerp. Daarna bouwen ze hun apparaat met elektronica die daar al klaar ligt. Hoe ze dat doen kan je zaterdagmiddag in de Amsterdamse OBA bekijken.