Kabinet

550 miljoen euro voor wederopbouw van Sint-Maarten

Het kabinet stelt 550 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van Sint-Maarten, mits het eiland instemt met de voorwaarden die Nederland voor het geven van hulp heeft gesteld. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Voor de wederopbouw van Saba en Sint-Eustatius komt apart 67 miljoen euro beschikbaar. Nederland stelt twee strikte voorwaarden: dat het eiland meewerkt aan de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer, een instelling die de wijdverbreide corruptie op het eiland moet tegengaan en ook moet gaan toezien op de besteding van de Nederlandse gelden. Daarnaast eist Nederland een grotere rol bij de grensbewaking op het eiland. Premier Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie te hopen dat Sint-Maarten snel akkoord gaat. „De mensen willen verder met hun leven.” (NRC)