Honderden betogers bij actie tegen uitbreiden Lelystad Airport

De actievoerders toonden zich bezorgd over de extra overlast voor omwonenden en milieu die de uitbreiding met zich meebrengt.

Het protest tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad Airport.
Het protest tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad Airport. Foto Robin Utrecht/ANP

Enkele honderden demonstranten hebben zaterdag in Lelystad actiegevoerd tegen de geplande uitbreiding van de lokale luchthaven. Met borden, spandoeken en leuzen toonden ze hun zorgen over de overlast die de extra vluchten met zich meebrengen. “Stop de laagvliegers” en “Pretvlucht uit de lucht”, zo was de boodschap.

Volgens economieredacteur Mark Duursma, die bij de demonstratie aanwezig was, hadden in totaal zo’n driehonderd tot vierhonderd mensen zich verzameld bij de luchthaven. De demonstratie werd gehouden in de buurt van luchtvaartmuseum Aviodrome, nabij Lelystad Airport, waar op dat moment een informatiemarkt over de uitbreidingsplannen plaatsvond.

Het startsein voor de demonstratie werd gegeven door Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid van GroenLinks. Ook haar collega’s Femke Merel Arissen (PvdD) en Cem Lacin (SP) schaarden zich in een toespraak achter de demonstranten. De actie was georganiseerd door actiegroep Red de Veluwe, in samenwerking met andere protestbewegingen.

Van 4.000 naar 45.000

Lelystad Airport moet vanaf 2019 vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol, om de druk bij de Amsterdamse luchthaven te verlichten. Tot en met 2023 zou het regionale vliegveld jaarlijks ongeveer 10.000 vliegbewegingen – start of landing – gaan verwerken. In de jaren daarna kan dat aantal oplopen tot 45.000 in 2043, ruim tien keer zo veel als nu.

De weerstand tegen uitbreiding van vliegveld Lelystad neemt toe. Alleen de wethouder lijkt nog enthousiast

Een belangrijke hindernis is, zeker in die eerste jaren, de indeling van het Nederlandse luchtruim. Omdat de vluchten vanaf Lelystad het verkeer vanaf Schiphol niet mogen hinderen, blijven vliegtuigen van en naar de luchthaven tamelijk laag vliegen. Critici vrezen dat de provincies Overijssel, Gelderland en Friesland veel meer last krijgen van geluidshinder en natuurschade.