Recensie

Recensie

De wijn bij een afhaal-maal

Steeds meer mensen eten thuis bezorgde maaltijden. zoekt er goeie wijn bij.

Vooralsnog lijkt onze honger naar thuisbezorgde maaltijden onstilbaar. Volgens Horeca Misset groeide de markt afgelopen jaar met 57 procent. Bezorgdiensten als Deliveroo plusten 500 en concurrent Foodora zelfs 982 procent. Goed draaiende restaurants beweren maandelijks eenderde van hun omzet uit maaltijdbezorging te halen. Maar ook de markt van nog zelf te bereiden maaltijden neemt een hoge vlucht.

Afgelopen week besteedde de Volkskrant er paginagroot aandacht aan. Aanleiding was de beursgang van het Duitse voedselbedrijf HelloFresh dat vorig jaar 435 miljoen omzette door dozen met ingrediënten thuis te bezorgen. Het artikel bood ook een inkijkje in de Nederlandse markt. De Krat, dat claimt de eerste maaltijdbox van het land te zijn, levert 1.500 klanten met name duurzame, biologische en seizoensgebonden producten. De onvermijdelijke Albert Heijn eist met zijn eenmalige, wekelijkse of tweewekelijkse Allerhande Box 14 procent van de markt op. En Mathijs Maaltijdbox schermt met 300.000 bezorgde maaltijden per jaar.

Kortom, de vraag ‘wat eten we vandaag?’ lijkt ruimschoots beantwoord te worden. Maar de vervolgvraag luidt natuurlijk ‘wat drinken we erbij?’ Dit geheel indachtig het motto van de Britse wijnschrijver Michael Broadbent dat zelfs de duurste wijn bedoeld is om je eten mee weg te spoelen.

Welaan, ook die markt is in beweging. Online kan er natuurlijk sowieso al rood, wit en rosé besteld worden maar een aanbieder als Baltazar biedt juist maandelijkse inspiratie en rekent voor 33 euro af met wijnkeuzestress. Het iedere keer weer van inhoud wisselende pakket bevat drie verschillende wijnen die nergens anders te koop zijn, zo luidt de belofte. Aldus heb ik mij maar eens door een dwarsdoorsnede van Baltazars assortiment heen geproefd. En dat viel niet tegen. Van de Oostenrijkse Gebrüder Andres proefde ik een vrolijk onaangepaste St. Laurent. En van Marco Molino een kordate Dolcetto. Op de website zie ik dat Baltazar er ook een recept van agnalotti, een runderravioli, bij vermeldt. U rest nu nog slechts de keuze wie u de ingrediënten laat brengen. De Krat of Mathijs?