Reportage

De terroristen werden ‘geneutraliseerd’

Anti-terreur Twee dagen lang was een deel van Amsterdam in de greep van terreur. Het betrof een grootschalige oefening. Ook verschenen betonblokken op de Dam. „De kans op een aanslag is reëel.”

Woensdagochtend is bij restaurant Haddock op Zeeburg een vrachtwagen ingereden op festivalgangers. Daarbij is een onbekend aantal slachtoffers gevallen. De truck met opschrift ‘Boomkwekerij M. van den Oever’ boorde zich door de hekken van het festivalterrein. Vervolgens openden enkele schutters het vuur op de menigte. Zij zijn door de politie ‘geneutraliseerd’.

Het is een van de scenario’s die woensdag en donderdag in Amsterdam zijn nagespeeld. Bij Haddock en bij het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein deden 150 figuranten mee en 240 mensen van de politie, defensie en hulpdiensten. Het was voor het eerst dat een oefening van deze schaal is uitgevoerd door defensiepersoneel en politie samen.

Of het een succes was, kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook niet wat goed ging of wat niet. Evaluaties worden ook niet met de buitenwereld gedeeld. Het betreft immers gevoelige informatie.

De oefeningen werden niet in het centrum gehouden, toch de meest waarschijnlijke locatie van een aanslag. „Er is weinig verschil tussen een metrostation in of buiten het centrum”, reageert een politiewoordvoerder. „En festivalterreinen liggen vaak buiten het centrum.”

Toevallig plaatste de gemeente deze week ook betonblokken op de Dam, het Leidseplein en bij de Heineken Experience. Later zullen enkele van deze blokken worden vervangen door verzinkbare palen of bloembakken.

Opvallend is dat voormalig burgemeester Van der Laan tegen betonblokken was. Ze zouden schijnveiligheid bieden en angst inboezemen. Na aanslagen in West-Europa besloot de driehoek in augustus toch te onderzoeken welke aanvullende maatregelen ze kon nemen op drukke plekken „met grote symbolische waarde en internationale uitstraling”, aldus een raadsbrief. Ook groeide de wens bij ondernemers om maatregelen. „Een relevante wens”, zegt een gemeentewoordvoerder. „En beleid evolueert ook.” Eind oktober plaatste de NS al blokken op het Stationsplein, ook om taxi’s te ontmoedigen even snel mensen af te zetten. Overigens is er geen concrete dreiging, benadrukt de gemeente. Feit is wel dat het nationaal dreigingsniveau sinds maart 2013 „substantieel” is en de kans op een aanslag in Amsterdam „reëel”.