Bijna vijf keer meer frauduleuze webwinkels gesloten

In 2016 werden 35 malafide webshops offline gehaald, dit jaar al 160. De politie pakt de fraude dit jaar harder aan.

Foto Koen van Weel/ANP

De politie heeft dit jaar tot nu toe al 160 frauduleuze webwinkels opgespoord. In heel 2016 waren dat er 35. Dat heeft Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zaterdag gezegd in de radio-uitzending van Radar.

Volgens het LMIO duiken de malafide webshops vooral in de laatste paar maanden van het jaar op, als mensen inkopen doen voor de feestdagen. In veel gevallen doen de webwinkels alsof ze voor lage prijzen dure producten verkopen, om slachtoffers geld afhandig te maken.

De stijging komt ook omdat de politie de fraude dit jaar harder aanpakt. Voortaan worden na drie aangiften van fraude de namen van malafide webwinkels doorgegeven aan betaaldienstverleners, die vervolgens rekeningen kunnen blokkeren.

In 2016 ontving het meldpunt van de politie 46.000 meldingen van oplichting. Volgens het LMIO worden slachtoffers gemiddeld voor 200 euro opgelicht, waarmee hun totale schade uitkomt op bijna 9,2 miljoen euro. De politie werkt samen met partijen als Marktplaats, Autoriteit Consument & Markt en betaaldiensten om de daders op te sporen.

Bakker verkoopt elektronica

Een veel voorkomende vorm van oplichting is wanneer Chinese internetoplichters domeinnamen opkopen die niet meer actief zijn. Als een website van een voormalige lokale bakker ineens elektronica gaat verkopen, is het dus oppassen geblazen, aldus Van der Linden tegen Radar. “We hebben voorbij zien komen dat een domeinnaam van een forum over kanker ineens kleding verkocht.”

Wantrouwende consumenten kunnen het rekeningnummer, het telefoonnummer, het e-mailadres of de url op de website van de politie invoeren om te zien of vaker meldingen van de verkoper zijn gedaan. Ook kan het soms helpen de registratiedatum van een website te controleren. Van der Linden: “Als een domeinnaam pas drie maanden geregistreerd staat, dan moet je er waarschijnlijk geen zaken mee doen.”

“Gebruik je gezonde verstand en weet met wie je zaken doet”, zegt Van der Linden tegen Radar. “Kan je op de webshop ineens voor een paar honderd euro minder dan op andere plekken een bepaald product kopen? Waarschijnlijk niet.”