België ‘not amused’ over uitspraak Rutte

Rutte verdedigde vrijdag de afschaffing van de dividendbelasting met een verwijzing naar België, waar nog maar één multinational over zou zijn.

De Belgische premier Charles Michel tijdens een bezoek aan Nederland op de Benelux-top afgelopen week.
De Belgische premier Charles Michel tijdens een bezoek aan Nederland op de Benelux-top afgelopen week. Foto Bart Maat/ANP

De Belgische premier en minister van Financiën hebben verontwaardigd gereageerd op een uitspraak van premier Mark Rutte vrijdagavond. Rutte verdedigde in een vraaggesprek met het NOS-programma Gesprek met de minister-president de afschaffing van de dividendbelasting met een verwijzing naar België:

“Je ziet aan België wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet. In België zijn op één na geen grote internationale bedrijven meer. Dat heeft enorme effecten op de werkgelegenheid.”

‘Enkele bruggen te ver’

Een woordvoerder van de Belgische premier Charles Michel zei tegen nieuwsorganisatie VTM dat Rutte “slecht geïnformeerd” is: “De minister-president kent blijkbaar enkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen.”

De woordvoerder noemt de uitspraak van Rutte “zeer onhandig”, maar ook “niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid”. De Nederlandse coalitiepartijen hebben een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer.

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageerde op de Belgische radio: “België afschilderen als een economische woestijn is niet één, maar toch wel enkele bruggen te ver. [...] Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen.” Afgelopen woensdag waren de premiers van België en Luxemburg nog in Nederland voor een kennismakingsbijeenkomst met het nieuwe kabinet.

Dividendbelasting

Rutte deed zijn uitspraak vrijdag in het kader van de discussie over de dividendbelasting. Bedrijven betalen nu 15 procent belasting over het dividend dat zij uitkeren aan aandeelhouders. In het regeerakkoord staat dat de belasting per 2019 wordt afgeschaft. Dat kost 1,4 miljard euro voor de Nederlandse staat.

Waarom werd bij formatie tot afschaffing van dividendbelasting besloten? Lees: Zwichtte Rutte III nu voor chantage of niet?

Met de afschaffing van de dividendbelasting wil het kabinet buitenlandse bedrijven lokken. Ook zou het risico bestaan dat anders grote multinationals als Shell en Unilever uit Nederland vertrekken. Shell en Unilever zijn half Brits, half Nederlands. Hun aandelen zijn genoteerd aan de beurs in Londen en in Amsterdam. Het Verenigd Koninkrijk rekent geen dividendbelasting.