Arbeidsmarkt

Vakbonden werken nog niet mee aan uitvoering regeerakkoord

Het regeerakkoord moet ingrijpend worden aangepast. Pas dan willen de vakbonden weer met de werkgevers en het kabinet praten over veranderingen van regels op de arbeidsmarkt. Dat zeggen de voorzitters van de twee grootste vakbonden, FNV en CNV tegen NRC. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) wil graag brede maatschappelijke steun voor zijn plannen. Daarom wil hij een ‘sociaal akkoord’ sluiten met werkgevers en vakbonden. Maar de vakbonden zijn zo ontevreden met het regeerakkoord dat ze nu nog niet in gesprek willen. Ze hebben vooral kritiek op het kabinetsvoornemen ontslag makkelijker te maken. En ze missen maatregelen om flexibele arbeidskrachten duurder te maken, bijvoorbeeld door zelfstandigen zonder personeel te verplichten zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Verder praten? Pagina E9