Brieven

Abortuspil

Huisarts moet abortuspil kunnen voorschrijven

Het artikel Kabinet blaast plan verstrekking abortuspil door huisarts af viel mij op (2/10). De ChristenUnie en het CDA willen niet dat de abortuspil door een huisarts wordt versterkt. Het zou ervoor zorgen dat ongewenst zwangere vrouwen vaker voor een abortus kiezen. Een abortuspil kan gebruikt worden tot negen weken in de zwangerschap. In Nederland zijn er ongeveer 30.000 abortussen per jaar.

Het is onterecht dat het plan niet door gaat. Voor sommige vrouwen is het een te grote stap om naar een abortuskliniek te gaan.

Een huisarts is daarentegen beter bekend met zijn of haar patiënten en kan advies op maat geven. Hierdoor kan de drempel lager zijn. Daarnaast kent een huisarts de thuissituatie en kan voorlichting geven over anticonceptie. Ook zullen vrouwen die niet naar een abortuskliniek durven meteen geholpen kunnen worden met eventuele vervolgstappen.

Uit onderzoek van het Nederlandse Huisartsgenootschap blijkt dat tot 16 dagen over tijd de abortuspil veilig door een huisarts kan worden gegeven. Om deze redenen moet naar mijn mening de huisarts de abortuspil kunnen verstrekken.


Apotheker in opleiding

Dividendbelasting

Sinterklaas bestaat

„Sinterklaas bestaat, hij zit dáár!”, zei VVD-oppositieleider Hans Wiegel ooit tegen PvdA-leider Joop den Uyl.

Nu, enkele decennia later, na de 1,4 miljard euro kostende afschaffing van de dividendbelasting in het regeeerakkoord en de obscene, waarschijnlijk eveneens miljarden omvattende, belastingontwijking door multinationals via de Nederlandse fiscale achterdeur, kan SP-voorman Emile Roemer op zijn beurt hetzelfde zeggen over VVD-premier Mark Rutte, die eveneens met cadeautjes strooit. Met dit verschil: Sinterklaas en Den Uyl gaven aan de armen, Sinterklaas Rutte geeft aan de rijken.

Powerkoppels

Er is meer dan zekerheid

In het stuk Liefde leidt tot segregatie (3/11), stelt Jan Latten dat de huidige economische onzekerheid onze partnerkeuze voor een groot deel bepaalt. We proberen ons gevoel van zekerheid te vergroten door te kiezen voor een partner die onze economische en sociale kansen vergroot. Maar dat is niet het enige: onderzoek laat zien dat mannen en vrouwen juist partners zoeken die emotionele waarde toevoegen aan hun leven.

Dit geldt vooral voor vrouwen. Doordat het aantal hoger opgeleide vrouwen stijgt en hun arbeidsparticipatie toeneemt, zijn vrouwen in de afgelopen jaren financieel en sociaal onafhankelijker geworden. Mannen en vrouwen zijn steeds minder afhankelijk van elkaar geworden. Dit zorgt ervoor dat voornamelijk vrouwen langer kunnen wachten met het kiezen van een (beter) geschikte partner, maar ook dat het minder moeilijk is voor hen om uit een slechte relatie te stappen. De huidige ontwikkelingen in partnerdynamieken moeten dus niet alleen gezocht worden in de economische onzekerheid waarin we tegenwoordig verkeren.


Universiteit Utrecht