750.000 Catalanen op de been voor vrijlating leiders

Acht voormalige leden van de regioregering en twee activisten zitten vast.

Foto Emilio Morenatti/AP

In Barcelona hebben honderdduizenden demonstranten de vrijlating geëist van separatistische Catalaanse leiders. Volgens de politie waren zaterdag 750.000 mensen op de been. De afgelopen maanden gingen vaker honderdduizenden mensen de straat op, zowel voorstanders als tegenstanders van de onafhankelijkheid.

De leiders zijn opgepakt na een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van de noordoostelijke regio Catalonië. Na dat referendum stemde het regioparlement op 27 oktober voor onafhankelijkheid van Spanje. De centrale regering van Spanje heeft daarop de regioregering afgezet en het regioparlement ontmanteld. Ook zijn vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Die vinden plaats op 21 december.

Demonstraten houden banners met ‘vrijheid’ omhoog. Foto Pau Barrena/AFP

Borgsom van 150.000 euro

Tegen regiopresident Charles Puigdemont en vier andere leden van zijn regering is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze verblijven in België. Zij worden verdacht van van rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld.

Donderdagavond bepaalde de Spaanse rechter dat de Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell alleen directe opsluiting kan voorkomen als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt.

Een week eerder werden al negen ‘ministers’ van Puigdemont in voorarrest geplaatst. Eén kwam later op borgtocht vrij.

Lees ook: Een bonte coalitie van Catalaanse afscheiders

Zaterdag kondigde de links-republikeinse partij ERC aan dat de Oriol Junqueras, die momenteel in de gevangenis zit, lijsttrekker wordt voor de vervroegde verkiezingen. Ook andere gevangenen staan op de kandidatenlijst. De partij staat volgens peilingen op winst, maar niet met een meerderheid van de stemmen.