Zorgverzekering

Ook verzekeraar CZ verhoogt zorgpremie met 3 procent

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de maandelijkse premie van de basisverzekering met 3 procent, wat neerkomt op 3,40 euro. Klanten betalen vanaf 1 januari 116,25 per maand voor het basispakket, 1.395 euro op jaarbasis.

De werkelijke zorgkosten zijn volgens de verzekeraar 6 euro hoger. Om de premie lager te kunnen aanbieden, zet CZ 221 miljoen van haar reserves in. Ook andere zorgverzekeraars zetten reserves in om hun premie te kunnen verlagen of laag te houden. In een persbericht waarschuwt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren dat op de lange termijn de premie verder omhoog zal gaan. „CZ biedt al een aantal jaren een verlieslatende premie aan. Als de reserves op zijn, zal de premie flink stijgen. De stijging van de zorgkosten is dan ook zorgelijk.”

CZ is met 3,4 miljoen verzekerden de op twee na grootste zorgverzekeraar van Nederland. Eerder meldden DSW, Stad Holland en Zorg en Zekerheid dat ze hun premie voor het basispakket in 2018 iets verlagen. DSW met 6 euro tot 107,50 euro per maand, Zorg en zekerheid met 12 euro tot 114,95.

Delta Lloyd en Ohra verhogen hun premie met 3,24 procent (119,58) en 3,25 procent (107,95). Andere grote verzekeraars als Achmea (Zilveren Kruis), VGZ en Menzis moeten uiterlijk dit weekend hun premies bekend maken. (NRC)