Zorgverzekeraar CZ verhoogt premie met 3 procent

Klanten betalen volgend jaar 116,25 euro per maand voor het basispakket. Dit weekend moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend maken.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de maandelijkse premie van de basisverzekering met 3 procent, wat neerkomt op 3,40 euro. Klanten betalen vanaf 1 januari volgend jaar 116,25 per maand voor het basispakket, 1.395 euro op jaarbasis.

De werkelijke zorgkosten zijn volgens de verzekeraar 6 euro hoger. Om de premie lager te kunnen aanbieden, zet CZ 221 miljoen van haar reserves in. Ook andere zorgverzekeraars zetten reserves in om hun premie te kunnen verlagen of laag te houden. In een persbericht waarschuwt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren dat op de lange termijn de premie verder omhoog zal gaan.

“CZ biedt al een aantal jaren een verlieslatende premie aan. Als de reserves op zijn, zal de premie flink stijgen. De stijging van de zorgkosten is dan ook zorgelijk.”

CZ is met 3,4 miljoen verzekerden de op twee na grootste zorgverzekeraar van Nederland. Eerder meldden DSW, Stad Holland en Zorg en Zekerheid dat ze hun premie voor het basispakket in 2018 iets verlagen. DSW verlaagt komend jaar de premie met 6 euro tot 107,50 euro per maand, en het eigen risico met 10 euro. Zorg en zekerheid verlaagt de premie met 12 euro tot 114,95.

Delta Lloyd en Ohra verhogen hun premie met respectievelijk 3,24 procent (119,58) en 3,25 procent (107,95). Andere grote verzekeraars als Achmea (Zilveren Kruis), VGZ en Menzis moeten uiterlijk dit weekend hun premies bekend maken.

Lees meer over het eigen risico: Ook bij een lager eigen risico moet de zorgpremie worden betaald

Grenzen solvabiliteit komt in zicht

De zorgconcerns voorkwamen de afgelopen paar jaar een al te grote stijging van hun zorgpremies door een greep in de reserves te doen. Verzekeraars gebruikten al meer dan 3 miljard euro aan reserves voor dit doel. Vorig jaar waarschuwden verschillende zorgverzekeraars dan ook dat deze situatie niet heel lang meer houdbaar is. Vooral omdat de zorgkosten door vergrijzing en medische innovaties alleen maar stijgen.

Maar zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht bepaalde kapitale buffers te houden. Als reserves op raken, lijken toekomstige premiestijgingen onvermijdelijk. Verschillende verzekeraars waren afgelopen jaar verlieslijdend.

    • Anouk Eigenraam