Welke duurste is de beste: de iPhone X of de Galaxy Note 8?

De Apple iPhone X en de Samsung Galaxy Note 8 zijn de duurste telefoons die nu te koop zijn. Onze techredacteur test ze allebei.

Links: Samsung Galaxy Note 8. Rechts: Apple iPhone X.

Apple iPhone X

Een pratende drol of een lachende eenhoorn: de laatste weken regent het animoj’s, pratende emoticons, op Twitter. Ze zijn afkomstig van eigenaren van een nieuwe iPhone X, die hun peperdure aankoop vieren met goedkope grappen.

Het was ook wel tijd voor iets nieuws. Al tien jaar heeft de iPhone een flinke rand en een ronde knop aan de onderkant. Op de X is de homeknop verdwenen; er zijn nieuwe gebaren bedacht om apps te wisselen en het controlescherm te openen. Apple laat de ijzeren logica van zijn swipe-alfabet los, en heeft nu af en toe een gebruiksaanwijzing nodig. Moet je nou duwen, drukken, vegen of trekken? Ook de aan/uitknop gedraagt zich anders, maar alles went.

Met de homeknop verdween de vingerafdrukscanner of TouchID. De vervanger is FaceID, een 3D-sensor die je gezicht aftast met een infraroodpatroon. Het werkt ook in het donker en is sneller dan TouchID. De software leert dat je gezicht kan veranderen, door een baard of een bril. FaceID werkt niet als je het toestel horizontaal houdt, dan moet je je pincode intikken.

Lees ook: iPhone X: wie betaalt er ruim 1.000 euro voor een telefoon?

Biometrie dient het gemak, niet de veiligheid. FaceID is moeilijker te foppen met maskers of foto’s dan reguliere gezichtsherkenning, maar je kunt scenario’s bedenken waarin iemand je dwingt naar het toestel te kijken en zo je data krijgt.

Qua privacy: Apple zegt je gezicht niet te bewaren. FaceID genereert een reeks getallen die op een beveiligd gedeelte van het toestel staan, net als bij TouchID. Ook apps kunnen je gezicht scannen, denk aan Snapchat-filters, of de animoji van de iPhone X die je laat bewegen met je gezicht. Zo werd een pratende drol ambassadeur van de duurste iPhone tot nu toe.

Apple vervangt het lcd-beeldscherm in de iPhone door oled (dieper zwart en meer contrast) en dunne randjes. Niks nieuws voor Android-toestellen, wel voor Apple. Het scherm van de iPhone X ligt als een laag papier op het toestel – je hebt de neiging het eraf te pulken. De kleurweergave is fenomenaal, mits je het toestel niet te veel kantelt. Dan wordt het beeld, zoals bij alle oleds, wat blauwig.

PhoneBuff testte de iPhone X op valbestendigheid.

De iPhone X biedt veel scherm voor zo’n compacte behuizing: 5,8 inch, met twee typische inhammen bovenaan. Om de beeldverhoudingen intact te laten voegt de software zwarte kaders toe aan foto’s en video’s. Die zien er daardoor kleiner uit dan je verwacht.

Het Nederlandse Go Lemon biedt de iPhone X voor 199 euro in plaats van 1.329 euro aan. Maar pas op: niets is wat het lijkt.

De iPhone X is razendsnel en heeft letterlijk een uitstekende camera. Maar die prijs blijft astronomisch: 1.329 euro voor het testmodel van 256 GB, 1.159 euro voor de instapversie. Over twee jaar gerekend is het „nog geen kop koffie per dag”, zegt Apple-baas Tim Cook. Koop er een hoesje bij, want de glazen afwerking van de X is niet onbreekbaar en de reparatiekosten zijn torenhoog. Wie liever niet met een industrieel juweel te koop loopt en niet te veel verandering wil, kan beter de iPhone 8 Plus kiezen. Die is minder duur en heeft vrijwel dezelfde camera’s.

Samsung Galaxy Note 8

De dichtstbijzijnde concurrent van de iPhone X is de Samsung Galaxy Note 8 (adviesprijs 999 euro) Dit is de opvolger van de licht ontvlambare Note 7die hier nooit in de winkels kwam. Het is een snel en robuust toestel met een ingebouwde S-pen. Dat is een stylus waarmee je op het scherm kunt schrijven en tekenen. Het werkt zelfs als de telefoon uitstaat; ideaal voor snelle notities.

De Note 8 is gericht op zakelijke gebruikers en grossiert in biometrische beveiliging: gezichtsherkenning, een irisscanner die je oogballen meet en een vingerafdrukscanner (op een onlogische plek) aan de achterzijde. Het is van alles een beetje. De gezichtsherkenning die Samsung gebruikt is minder geavanceerd dan die van Apple, werkt niet in het donker en heeft moeite met brillen. Het inloggen werkt niet zo snel als FaceID.

Vind je al die nieuwe telefoons te duur? Dit is hét moment om een telefoon uit 2016 te kopen

Het vergt tijd om de Note 8 te leren kennen, zo veel opties zitten erin. Samsungs eigen apps worden volwassen, maar dat geldt niet voor Bixby. Deze variant op Siri en Google Assistant begrijpt geen Nederlands en is niet klaar voor gebruik. Qua hardware is de Note 8 minstens zo mooi afgewerkt als de iPhone X, met een 6,3 inch scherm dat in een bochtje naar de zijkanten verdwijnt. Samsung kiest voor hardere kleuren, zowel in de camera als met de schermweergave, maar beiden zijn van topniveau. De monoluidspreker is dan weer een tegenvaller.

De specificaties van de Note 8 zijn overweldigend, maar gigaherzen en gigabytes zeggen weinig over hoe snel een toestel daadwerkelijk aanvoelt. Daar wint de iPhone X het van de Note 8.