Uitspraak Spaanse rechter

Catalaanse parlementsvoorzitter moet 150.000 euro borgsom betalen

De Spaanse rechter heeft donderdagavond bepaald dat de Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell alleen directe opsluiting kan voorkomen als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt. Ze hielp mee aan het organiseren van een door het constitutionele hof verboden stemming over de onafhankelijkheid van Catalonië.

Forcadell stelde donderdag dat de onafhankelijkheidsverklaring geen juridische waarde heeft, maar vooral „symbolisch” is. De rechter van het hooggerechtshof ging niet mee met de eis van de aanklager, die opsluiting eiste. De parlementsvoorzitter wordt net als de Catalaanse regering van Puigdemont verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld.

Vorige week werden negen ‘ministers’ uit de zelfverklaarde Catalaanse regering van president Carles Puigdemont in voorarrest geplaatst. Alleen Santi Vila, die al vóór de onafhanklijkheidsverklaring van 27 oktober was afgestreden, kwam een dag later op borgtocht vrij. Tegen Puigdemont en vier andere leden van zijn regering is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Ze verblijven in België.

De voorbije weken werd in Catalonië massaal geprotesteerd tegen het opsluiten van de politici. De separatisten zien hen als ‘politieke gevangenen’ en eisen hun onmiddellijke vrijlating. Volgens een lijst van het World Economic Forum staat Spanje op het gebied van onafhankelijke rechtspraak op de 58ste plaats. Rechters worden in Spanje door de wetgevende macht benoemd. De Spaanse regering van premier Mariano Rajoy wuift de kritiek weg en stelt dat de rechterlijke macht onafhankelijk werkt.

Forcadell speelde een sleutelrol bij het invoeren van wetten die de weg plaveiden voor het illegale referendum en de afscheiding. Ze is voorvrouw van de separatische burgerbeweging Nationale Catalaanse Assemblee (ANC). De huidige ANC-voorzitter Jordi Sànchez zit sinds vast voor opruiing.