Trustkantoren onder verscherpt toezicht

De Nederlandsche Bank mag onder meer hogere boetes opleggen en kan gemakkelijker vergunningen van de kantoren intrekken.

Het gebouw van de Nederlandse Bank in Amsterdam
Het gebouw van de Nederlandse Bank in Amsterdam Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederlandse trustkantoren komen onder scherper toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Onder de nieuwe wet krijgt DNB meer bevoegdheden, zo kan de bank hogere boetes uitdelen en wordt de intrekking van vergunningen van de kantoren vergemakkelijkt. De goedkeuring van het voorstel komt enkele dagen na publicatie van de Paradise Papers, waaruit bleek dat Nederlandse trustkantoren betrokken waren bij belastingontwijking.

Trustkantoren beheren vennootschappen, waarvoor zij jaarrekeningen opstellen en in dienst treden als directeur. De daadwerkelijke eigenaar van de vennootschap blijft hierdoor op afstand. Door deze constructie zijn de kantoren bekend komen te staan als brievenbusfirma’s. Naast belastingontwijking zijn de firma’s door DNB ook in verband gebracht met het faciliteren van witwaspraktijken.

Lees ook: ‘Als dit strafbaar is, kun je de hele trustsector wel opdoeken’

Misbruik

Volgens Hoekstra is de trustsector “onvoldoende verdedigd tegen misbruik”, de kantoren zouden zelfs belastingontduiking gefaciliteerd hebben. “Trustkantoren leven de wet onvoldoende na”, zei de minister tegen persbureau ANP. “Ze moeten integer en betrouwbaar zijn en goed controleren voor wie ze werken.”

DNB kan na invoering van het wetsvoorstel boetes tot 5 miljoen euro opleggen aan trustkantoren, hiervoor was dit maximaal 4 miljoen. Daarnaast krijgt de centrale bank meer mogelijkheden om vergunningen in te trekken en bestuurders een tijdelijk beroepsverbod opleggen.

Papers

Het wetsvoorstel is niet nieuw. In mei 2016 publiceerde toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al een conceptwetsvoorstel waarin hij plannen maakte voor een verscherping van het toezicht op de trustsector. Hij wilde met zijn voorstel destijds “bijdragen aan de strijd tegen witwassen”.

Eerder deze week werd via een datalek van het trustkantoor Appleby bekend dat bedrijven via fiscale paradijzen belasting ontwijken. De onthulling werd bekend als Paradise Papers, ook Nederland kwam wederom op de kaart te staan als belastingparadijs.

Naar aanleiding van eerdere onthullingen van de Panama Papers deed DNB al aangifte tegen een aantal Nederlandse trustkantoren.