Trump

Mild voor China

Foto Jim Watson/AFP

Na alle dreigementen die de Amerikaanse president Donald Trump het afgelopen jaar richting China slingerde, toonde hij zich donderdag in Beijing verrassend begripvol over het Chinese handelsoverschot. Wie kan het een land kwalijk nemen dat het profiteert van een ander land, als dat in het voordeel is van zijn eigen bevolking, vroeg Trump zich hardop af. Applaus was zijn deel. Het lijkt er daarmee op dat het zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping is gelukt de angel uit een van de heikelste agendapunten te halen: het door Trump herhaaldelijk gehekelde handelsoverschot van China.

De twee ondertekenden verder een pakket handelsafspraken met een (omgerekende) waarde van ruim 215 miljard euro. De meeste contracten waren al in de maak. Chinese media lagen intussen in katzwijm over een filmpje van Trumps kleindochter Arabella. Op een tablet liet hij zien hoe het zesjarige meisje, gekleed in een traditionele Chinese chipao, Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan toezong in het Mandarijn. Xi gaf haar een tien en daarmee was het ijs tussen de presidenten helemaal gebroken. (NRC)

    • Eefje Rammeloo