Test hier of jij een Russische gevangenis zou overleven

“Bescherm je gezondheid en zorg dat je medegedetineerden je respecteren”, adviseert Oleg Navalny, de maker van het spel.

Oppositieleider Aleksej Navalny verlaat een politiebureau in oktober
Oppositieleider Aleksej Navalny verlaat een politiebureau in oktober Foto Evgeny Feldman/AP

Je celmaatje verlinken of een gespierde, Russische cipier tegen je in het harnas jagen? Liegen over de mensonterende omstandigheden waarin je leeft, of riskeren dat je in elkaar wordt getimmerd door de hoofdofficier van de bajes?

In de Russische gevangenis moet je regelmatig dit soort keuzes maken, met alle gevolgen van dien. Dit zegt Oleg Navalny, de broer van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Hij zit al bijna drie jaar achter de tralies en maakte voor de Russische nieuwswebsite Meduza een online spel waarin spelers tien dilemma’s krijgen die Navalny tegenkwam tijdens zijn tijd in de cel.

‘Iedereen wordt wel een keer toegetakeld’

“Bescherm je gezondheid en zorg dat je medegedetineerden je respecteren”, adviseert Navalny onheilspellend. “En laat je niet ontmoedigen als je in het begin een paar keer flink toegetakeld wordt - dit overkomt bijna iedereen.”

Navalny baseert de dilemma’s op zijn eigen ervaringen in de Russische gevangenis, waar hij naar eigen zeggen “een rigoureuze opleiding in de officiële en officieuze regels van het Russische gevangenisleven” geniet.

Drie jaar in de cel

Oleg Navalny zit sinds 2014 vast, nadat hij werd veroordeeld voor oplichting. Zijn broer werd in dezelfde zaak veroordeeld tot 3,5 jaar voorwaardelijke celstraf. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde vorige maand dat de Rus ten onrechte vast zit. Volgens het Hof is niet duidelijk welke wet Navalny heeft overtreden. Toch zit Navalny nog steeds achter de tralies, Rusland is niet verplicht de uitspraken van het Hof op te volgen.

Volgens Aleksej Navalny, die volgend jaar mee wil doen met de presidentiële verkiezingen, zit zijn broer vast vanwege zijn standpunten en strijd tegen corruptie in de Russische politiek.

Innerlijke strijd

Hóe Navalny zijn tekeningen en verhalen over het Russische gevangenisleven naar buiten bracht, maakt Meduza niet bekend. Maar het is niet de eerste keer dat een bericht van de gevangene de buitenwereld bereikt, op het blog Gotchif schreef de Rus eerder ook al een verhaal over zijn tijd achter de tralies.

Het spel van Meduza laat zien hoe het leven achter Russische tralies verloopt. De sobere zwart-witschetsen die Navalny in zijn cel zou hebben getekend, maken het beeld compleet. De laatste boodschap van Navalny voor de speler op Start the game klikt: “Hopelijk zal je de kennis die je hier opdoet nooit in praktijk toe hoeven passen.”