Interview

‘Soms lig je half zes ’s ochtends in je bed’

Nachtwerkers, fotorubriek van Lars van den Brink Wie werken er ‘s nachts? De gebroeders Van Hees bezorgen bier. „De klanten zijn altijd blij.”

Foto Lars van den Brink

De nacht, daar had hij eigenlijk niet zoveel mee. Maar Paul van Hees (37) wilde „een stukje ondernemen”. Aangezien hij overdag al een fulltime baan heeft als verkoper van bestelauto’s, viel zijn oog op „die nutteloze uren”. Samen met zijn broer Bas (41) – overdag planner bij een transportbedrijf – runt hij Bierkoerier Bob.

Vijf shifts per week draaien ze, vanuit Volendam. De ene week pakt de ene broer er drie en de andere twee. En andersom. Op woensdag, donderdag en zondag van acht uur ’s avonds tot middernacht. Op vrijdag en zaterdag tot vijf uur ’s ochtends. Paul: „Soms belt een klant om vijf voor vijf. Dan lig je half zes in je bed.”

Eenvoud is hun kracht. Twee merken bier, vijf soorten wijn, zeven opties fris en sap. Naturel chips. Paprika chips. O ja, en sigaretten. Marlboro. „Als je afstapt van de kern verlies je kwaliteit,” zegt Paul. „We hebben wel eens een warme hap geprobeerd. Geen doen. Moet de hele nacht iemand achter de frituur staan.”

Praatjes met klanten, dat vindt hij het leukst. Soms staan ze al op straat als hij aankomt met zijn koelbusje. „Altijd blij, want je brengt iets waar ze zin in hebben.”

Slapen, dat doet Paul tussen de bestellingen door. Op de bank. Tot de telefoon weer gaat. „Als ik in bed kruip moet ik iedere keer mijn broek uit en weer aan.”