Senaatskandidaat Moore beticht van kindermisbruik

Alabama De ultra-conservatieve Republikein Roy Moore zou in 1979 een 14-jarig meisje hebben betast.

Kandidaatsenator Roy Moore
Kandidaatsenator Roy Moore Foto Brynn Anderson/AP

Prominente Republikeinen in de Senaat hebben de ultraconservatieve kandidaat Roy Moore (70) donderdag opgeroepen zich terug te trekken uit een speciale verkiezing voor een Senaatszetel namens de staat Alabama, wegens beschuldigingen van kindermisbruik. President Trump wil ook dat Moore plaatsmaakt, als de aantijgingen kloppen, aldus het Witte Huis.

Moore wordt ervan beschuldigd dat hij in 1979 op 32-jarige leeftijd een 14-jarig meisje naar zijn huis bracht, uitkleedde en seksueel betastte. Dit onthulde The Washington Post.

Drie andere vrouwen zeiden dat Moore, voormalig opperrechter in Alabama die landelijke bekendheid kreeg als pleitbezorger van christelijke zeden, hen in hun tienerjaren wilde verleiden. De vier vrouwen staan met hun naam in de krant.

Moore wees de beschuldigingen fel van de hand als „volledig onwaar” en „een wanhopige politieke aanval”. Op Twitter gaf hij de „progressieve media” en de Democraten de schuld.

Moore lijkt niet van plan zijn kandidatuur in te trekken. Het is onwaarschijnlijk dat zijn schuld of onschuld kan worden bewezen. Zelfs als hij zich terugtrekt, is het te laat zijn naam van de stembiljetten te halen voor de verkiezing op 12 december. Wel kan de Republikeinse partij van Alabama besluiten zijn kandidatuur ongeldig te verklaren en iemand anders naar voren te schuiven.

Prominente Republikeinen distantieerden zich donderdag in rap tempo van Moore, de kandidaat voor de Senaatszetel die is vrijgekomen wegens de benoeming van Jeff Sessions tot minister van Justitie in het kabinet-Trump.

„Als de beschuldigingen kloppen, moet hij zich terugtrekken”, zei Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat. Andere prominente senatoren, onder wie John McCain, riepen op tot het directe vertrek van Moore, die al vóór de onthulling niet de gewenste kandidaat was onder gevestigde Republikeinen. Moore versloeg bij de voorverkiezingen in september hun kandidaat, Luther Strange, Sessions tijdelijke vervanger.

De Witte Huis-woordvoerder zei in een reactie dat Trump denkt dat Moore „het goede zal doen en plaats zal maken” voor een vervanger als de beschuldigingen blijken te kloppen.

Moore kreeg landelijke bekendheid toen hij als hoofd van het hooggerechtshof van Alabama in 2001 een monument aan de Tien Geboden in het gerechtsgebouw liet zetten – en later weigerde het te verwijderen, ondanks een federaal bevel. Moore is fel tegen homoseksualiteit, en heeft de terreuraanvallen van 9/11 toegeschreven aan een straf van God wegens moreel verval in de VS.