Senaatskandidaat Moore beticht van kindermisbruik

De ultraconservatieve Republikein Roy Moore staat onder druk om zich terug te trekken uit een verkiezing voor een Senaatszetel in Alabama. Hij zou in 1979 een 14-jarig meisje hebben betast.

De Republikeinse Senaatskandidaat Roy Moore, een voormalige voorzitter van het hooggerechtshof van de staat Alabama, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Fairhope, Alabama, op 25 september.
De Republikeinse Senaatskandidaat Roy Moore, een voormalige voorzitter van het hooggerechtshof van de staat Alabama, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Fairhope, Alabama, op 25 september. Foto Brynn Anderson / AP

Prominente Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben de ultraconservatieve kandidaat Roy Moore donderdag opgeroepen zich terug te trekken uit een speciale verkiezing voor een Senaatszetel namens de staat Alabama, wegens beschuldigingen van kindermisbruik. President Trump wil ook dat Moore plaatsmaakt als blijkt dat de aantijgingen kloppen.

Moore, een omstreden evangelische Republikein, wordt ervan beschuldigd dat hij in 1979 een 14-jarig meisje naar zijn huis heeft gebracht, heeft uitgekleed en seksueel heeft betast. De 70-jarige Moore, destijds een plaatsvervangende openbare aanklager van 32, ontkent de beschuldigingen, onthuld door The Washington Post.

Drie andere vrouwen hebben gezegd dat Moore, een voormalig hoofd van het hooggerechtshof van de staat Alabama die landelijke bekendheid kreeg als een vurige verdediger van christelijke zeden, hen in hun tienerjaren heeft geprobeerd te verleiden. De vier vrouwen staan met hun naam in de krant.

Moore heeft de beschuldigingen fel van de hand gewezen als „volledig onwaar” en „een wanhopige politieke aanval”. Op Twitter gaf hij de „progressieve media” en de Democraten de schuld van de controverse:

Twitter avatar MooreSenate Judge Roy Moore The Obama-Clinton Machine’s liberal media lapdogs just launched the most vicious and nasty round of attacks against… https://t.co/sTTFN21ANP

Moore lijkt dan ook niet van plan zijn kandidatuur in te trekken. Het is onwaarschijnlijk dat zijn schuld of onschuld kan worden bewezen. Zelfs als hij zich wel zou terugtrekken, is het te laat om zijn naam van de stembiljetten te halen voor de verkiezing die over een kleine vijf weken plaatsvinden. Wel kan de Republikeinse partij van Alabama nog besluiten zijn kandidatuur ongeldig te verklaren en iemand anders naar voren schuiven.

Lees ook: Crisissfeer bij Republikeinen na voorverkiezing om Senaatszetel

Reacties

Republikeinen distantieerden zich donderdag in rap tempo van Moore, de Republikeinse kandidaat voor de Senaatszetel die is vrijgekomen wegens de benoeming van Jeff Sessions tot minister van Justitie in het kabinet van president Donald Trump. De verkiezing wordt gehouden op 12 december.

„Als deze beschuldigingen kloppen, moet hij zich terugtrekken”, zei Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat. Ook andere prominente senatoren, onder wie John McCain, riepen op tot het directe vertrek van Moore, die al voor de laatste onthulling een ongewenste kandidaat was onder gevestigde Republikeinen. Moore versloeg bij de voorverkiezingen in september hun kandidaat, Luther Strange, die de zetel van Sessions op een tijdelijke basis bezet.

Het Witte Huis reageerde enkele uren later op de ophef. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zei in een verklaring dat Trump gelooft dat Moore „het goede zal doen en plaats zal maken” voor een vervanger als de beschuldigingen blijken te kloppen. De president acht de aantijgingen vooralsnog niet bewezen.

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain The allegations against Roy Moore are deeply disturbing and disqualifying. He should immediately step aside and all… https://t.co/MXrceCZZ9a

Door de controverse rond Moore is mogelijke een doorbraak aanstaande van de Democraat Doug Jones in de van oudsher Republikeinse staat Alabama, met mogelijk gevolgen voor de machtsverhoudingen in de Senaat. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid: 52 van de 100 zetels.

Tien Geboden

Moore kreeg landelijke bekendheid toen hij als hoofd van het Hooggerechtshof van Alabama in 2001 een monument aan de Tien Geboden in het gerechtsgebouw liet zetten – en later weigerde om het weg te laten halen, ondanks een federaal bevel. Hij is fel tegen homoseksualiteit, en heeft de terreuraanvallen van 11 september 2001 toegeschreven aan een straf van God wegens moreel verval in de Verenigde Staten.

Trump steunde aanvankelijk Luther Strange voor de Senaatszetel. Na de zege van Moore bij de voorverkiezingen verwijderde hij zijn tweets over Strange en sprak hij zijn steun uit voor Moore:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Spoke to Roy Moore of Alabama last night for the first time. Sounds like a really great guy who ran a fantastic race. He will help to #MAGA!