Eis: 1 jaar jeugddetentie en -tbs voor moord Romy

De 14-jarige verdachte heeft in voorarrest al bekend Romy verkracht en vermoord te hebben.

Een gedenkplek bij de muziekkapel op de dag van de uitvaart van de 14-jarige Romy.
Een gedenkplek bij de muziekkapel op de dag van de uitvaart van de 14-jarige Romy. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De veertienjarige jongen die wordt verdacht van het verkrachten en vermoorden van de eveneens veertienjarige Romy uit Hoevelaken, heeft vrijdag voor de kinderrechter in Utrecht een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen zich horen eisen.

Tijdens zijn verhoor heeft de verdachte al toegegeven Romy te hebben misbruikt en omgebracht. Het OM heeft hem in staat van beschuldiging gesteld van moord dan wel doodslag. Omdat de verdachte minderjarig was, verscheen hij voor de kinderrechter en vond de zitting achter gesloten deuren plaats.

Hij kende haar van school

Romy raakte begin juni vermist. Haar lichaam werd op 2 juni aangetroffen in een sloot bij het nabijgelegen dorp Achterveld. De verdachte, een veertienjarige jongen uit Ede, werd twee dagen na haar vermissing opgepakt - hij kende Romy van school.

Na de vondst van Savannah en Romy bezochten we hun dorpen: Twee dorpen in rouw gedompeld

De zaak maakte in juni veel los en was veelvuldig in het nieuws, mede omdat op hetzelfde moment in dezelfde regio een soortgelijke vermissingszaak speelde. In Bunschoten werd de veertienjarige Savannah vermist. Al snel bleek dat deze zaken los van elkaar staan.