Negen miljoen euro voor theater- en dansgezelschappen

De komende drie jaar trekt het nieuwe kabinet negen miljoen euro uit voor de theater- en dansgezelschappen die geen subsidie dreigden te krijgen.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat / ANP

Het nieuwe kabinet trekt de komende drie jaar negen miljoen euro uit voor theater- en dansgezelschappen die geen subsidie van het Fonds Podiumkunsten (FPK) dreigden te krijgen in de subsidieperiode 2017 tot 2020. Vorig jaar werd eenmalig al tien miljoen uitgetrokken voor deze gezelschappen, waaronder Orkater, Korzo, Suburbia, Danstheater AYA en Dood Paard.

Dat maakte de nieuwe minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven (D66), vrijdagmiddag bekend. Ze noemde het zelf „goed nieuws voor culturele instellingen en gezelschappen die al een hele poos in onzekerheid verkeren”. Volgens haar zorgt het kabinet met deze investering „voor continuïteit, zodat culturele instellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden.”

De gezelschappen waar het om gaat hadden een positief advies van het Fonds Podiumkunsten gekregen, maar dat had niet voldoende budget om ze subsidie toe te kennen. Eerder zei voormalig cultuurminister Jet Bussemaker (PvdA) in NRC: „Gezelschappen die positief worden beoordeeld, horen daar wat voor terug te krijgen. Een lijst ‘positief, toch afgewezen’ zou niet meer moeten bestaan.”

In totaal trekt Van Engelshoven tien miljoen extra uit voor de periode 2018-2020. Eén miljoen daarvan komt beschikbaar voor andere cultuurfondsen dan het Fonds Podiumkunsten, „om instellingen met nieuwe genres een impuls te geven”.