Meyer enige kandidaat voorzitterschap SP

Begin 2018 kiezen de SP-leden een nieuwe voorzitter. Zittend praeses Meyer heeft geen tegenstander.

Meyer (links) met SP-fractievoorzitter Emile Roemer.
Meyer (links) met SP-fractievoorzitter Emile Roemer. Foto Remko de Waal/ANP

SP-voorzitter Ron Meyer is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. In de eerste stemming bij de SP waarbij one-man-one-vote geldt, hebben de SP-leden daardoor maar weinig te kiezen. Twee jaar geleden was dat nog anders. Toen meldde zich een Tweede Kamerlid, Sharon Gesthuizen, als tegenkandidaat – wat voor de SP tot een ongebruikelijk open en felle campagne leidde. Gesthuizen verloor.

Ook voor de functie van partijsecretaris is er maar één kandidaat: Lieke Smits. Zij volgt Hans van Heijningen op. Hij was al secretaris sinds 2005. De lijst met kandidaten is op vrijdagmiddag naar de SP-afdelingen gestuurd.

Voor de elf andere plekken die er zijn in het partijbestuur, als ‘algemeen bestuurslid’, zijn er wel meer kandidaten: 14. Onder hen zijn de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart en de Tweede Kamerleden Ronald van Raak en Bart van Kent.

Getrapt systeem

Tot nu toe werden de bestuursleden, ook de voorzitter, gekozen via een getrapt systeem: de stemmen kwamen van afgevaardigden die vijftig leden vertegenwoordigden. In haar campagne maakte Gesthuizen een groot punt van dat systeem – zij vond dat alle leden een stem moesten hebben.

De verkiezingen van het nieuwe bestuur, begin januari 2018, zijn voor het eerst anders: nu telt de stem van ieder partijlid. Maar die leden moeten in januari wel naar een afdelingsvergadering gaan waarop gestemd kan worden. De partij wil dat leden moeite doen voor de stemming en niet vanuit huis via internet kunnen kiezen.