Komiek Louis C.K. bekent seksueel wangedrag

De komiek reageert op beschuldigingen van vijf vrouwen die hun verhaal deden in The New York Times.

Louis C.K. tijdens een filmevenement in New York
Louis C.K. tijdens een filmevenement in New York Foto Rich Fury/AFP

De Amerikaanse cabaretier Louis C.K. heeft vrijdag toegegeven dat de beschuldigingen tegen hem over seksueel wangedrag waar zijn, meldt persbureau AP. In een uitgebreide verklaring zegt de komiek spijt te hebben van zijn acties. C.K. reageert op berichtgeving van The New York Times, waarin vijf vrouwen hem beschuldigen van seksueel wangedrag.

“De verhalen zijn waar. Ik zei destijds tegen mezelf dat het oké was wat ik deed, omdat ik nooit mijn piemel liet zien zonder het eerst te vragen. Maar later leerde ik dat als je macht hebt over een ander persoon, je diegene in een netelige positie brengt als je vraagt of zij naar je piemel wil kijken. Ik ben onverantwoordelijk met die macht omgegaan.”

Lees ook: ‘Au. Nee. Niet ook Louis C.K.’

De verklaring van C.K. volgt op beschuldigingen van vijf actrices, die in The New York Times vertelden over seksuele misdragingen door de komiek. Zij vertelden onder meer dat C.K. masturbeerde terwijl hij voor hen stond. Ook zou hij dit hebben gedaan terwijl hij aan de telefoon was met de vrouwen.

In de verklaring biedt C.K. niet alleen excuses aan de vrouwen aan, ook betuigt hij spijt aan zijn manager, die hij “veel negatieve aandacht” heeft bezorgd. Hij sluit zijn verklaring af met de volgende opmerking:

“Ik heb een lange en gelukkige carrière achter de rug waarin ik mocht praten, waarin ik alles kon zeggen wat ik wilde. Nu zal ik een stap terug nemen en lang de tijd nemen om te luisteren.”

Na de beschuldigingen werd de première van zijn nieuwe film I Love You Daddy uitgesteld en later volledig geannuleerd, meldt persbureau Reuters. Een speciale uitzending over de komiek die via videodienst Netflix te zien zou zijn, is ook geannuleerd.

#MeToo

De beschuldigingen aan het adres van C.K. zijn de zoveelste in de #MeToo-discussie, die begon nadat The New York Times onthulde dat Hollywoodproducent Harvey Weinstein jarenlang vrouwen intimideerde en misbruikte. Verschillende bekendheden, onder wie Kevin Spacey en Steven Seagal, zijn de weken na de publicatie in The Times ook beschuldigd van seksueel wangedrag.

Ook in Nederland komen verhalen naar buiten van seksuele misdragingen, die verband houden met #MeToo. Zo werd een docent van de Toneelacademie Maastricht geschorst na meldingen van ongewenst gedrag en beschuldigde journalist Jelle Brandt Corstius een voormalig collega van verkrachting, die dit in een uitzending van Pauw ontkende.