Opinie

Laat uw vooringenomenheid in dit debat varen

Eerst was het Fortuyn en nu weten de media zich geen raad met Baudet, aldus .
Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto: Bart Maat

Onlangs was ik aanwezig op een bijeenkomst van de politieke jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, JFVD. In deze krant leverde columnist Tom-Jan Meeus kritiek op Baudets optreden aldaar (Lachen met Thierry – en andere luchtigheid, 9/11). De avond had mijn aandacht getrokken, niet omdat ik een fervent sympathisant van Forum voor Democratie ben, wel omdat enkele passages uit het partijprogramma overeenkomen met mijn mening. Bovendien was ik wel in voor een avondje politiek-geëngageerde joligheid.

Ik verwachtte een gezonde dosis humor en jawel, het evenement werd aangekondigd als ‘Thierry en Theo en hun Avonturen naar en in de Kamer’, de titel van een nog te verschijnen kinderboek, zo leek het. Bij zo’n bijeenkomst kun je een hyperserieuze sfeer zoeken, maar zal je die waarschijnlijk niet vinden.

Lees hier de column van Tom-Jan Meeus: Lachen met Thierry - en andere luchtigheid.

De moedeloosheid sloeg echter toe toen ik BNR-verslaggever Jaap Jansen tegen omroep PowNed hoorde zeggen dat hij Baudets grap – dat Theo Hiddema en hij het liefst het land als alleenheerser zouden besturen – niet als grap had herkend. Het deed me denken aan een ander tv-fragment, ik was indertijd weliswaar te jong om het te begrijpen, maar heb het door de jaren heen meermaals teruggekeken: Marcel van Dam maakt Pim Fortuyn uit voor een minderwaardig mens.

Natuurlijk, de vergelijking loopt wat stroef door de verschillende mate van ernst en directheid, maar ze is in mijn ogen zeker niet onterecht.

Dat is zo storend aan deze kwestie: de media weten zich geen raad met een nieuw politiek geluid. Is Baudet een enge man? Allicht. Heeft hij verwerpelijke ideeën? Ongetwijfeld. Door klimaatverandering te ontkennen liet hij ook mij schrikken.

Een jaar geleden begreep ik het wantrouwen in de media nog amper. Maar nu zie ik hoe een groep verdwaasde, middelbare mannen – wiens werk het is om waarheidsvinding te voltrekken door kritisch te zijn op de inhoud – zich in allerlei bochten wringt om hen, die door dit spelletje van vooringenomenheid heen prikken, zwart te maken met irrelevant gemierenneuk.

„Forum voor Democratie constateert grote vooringenomenheid in de publieke media. Een stuitende eenzijdigheid domineert, gekoppeld aan groot gebrek aan oprechte nieuwsgierigheid”, schrijft de partij in haar programma. Ik volg de partij niet in de daaropvolgende complottheorieën, maar het feit dat dit sentiment heerst, zou genoeg reden moeten zijn voor de media om eens goed in de spiegel te kijken.

Lees ook: Op dit zorgvuldig opgebouwde netwerk steunt Baudet.

Wil je als journalist serieus worden genomen, dan stel ik voor dat je Baudet eens goed interviewt over de klimaatverandering, op grond van feiten en argumenten, en hem ondervraagt over zijn oplossingen, in plaats van huilie huilie te doen over een stel grapjes. Blijft dit soort gedegen journalistiek echter uit, dan blijven de complottheorieën over vooringenomenheid bestaan, daalt het vertrouwen van mensen in journalisten en zegeviert het cynisme over de kernwaarden die de media voorheen altijd in het vaandel leken te hijsen.