L.A. gaat seksueel misbruik in Hollywood onderzoeken

Er is een speciaal team geformeerd. In Hollywood zijn verschillende acteurs en producenten beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Foto Mike Nelson / EPA

De openbaar aanklager in Los Angeles heeft een speciale werkgroep opgezet die alle beschuldigingen van seksueel misbruik in de entertainmentindustrie gaat onderzoeken. Het team bestaat uit ervaren medewerkers die alle binnenkomende zaken gaan bekijken, bericht persbureau AP.

Op dit moment zijn er nog geen aangiften binnengekomen. De aanklager liet weten dat Justitie in nauw contact staat met de politie van Los Angeles en Beverly Hills over het onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag door filmproducent Harvey Weinstein.

Sinds bekend werd dat hij zich hieraan schuldig heeft gemaakt, is er een golf aan soortgelijke beschuldigingen op gang gekomen tegen andere grote namen uit Hollywood. Onder anderen acteur Kevin Spacey en Steven Seagal zijn beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. Donderdag beschuldigden vijf vrouwen in The New York Times de komiek Louis C.K. van seksueel wangedrag.

Donderdag beschuldigde een scenarioschrijver die meewerkte aan de serie Mad Men producent Matthew Weiner van seksuele intimidatie.

#Metoo niet alleen in Hollywood

Ook in andere sectoren zoals de journalistiek en in andere landen zijn bekende mensen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De Belgische VRT-presentator Bart de Pauw vertrekt wegens klachten aan zijn adres hierover. De Welshe Labour-politicus Carl Sargeant werd vorige week ontslagen vanwege soortgelijke meldingen. Hij werd een paar dagen later dood aangetroffen.

In Nederland heeft regisseur en producent Job Gosschalk deze week zijn activiteiten gestaakt vanwege beschuldigingen over seksuele intimidatie van acteurs. Ook de Vlaamse acteur Jappe Claes (64) stapte recent op bij Het Nationale Theater omdat hij beschuldigd is van seksueel machtsmisbruik in de tijd dat hij doceerde aan de Amsterdamse Theaterschool.