Kabinet trekt 550 miljoen uit voor wederopbouw Sint-Maarten

Als het eiland instemt met de voorwaarden van Nederland kan “spoedig” worden begonnen met de wederopbouw, zegt het kabinet.

Foto Vincent Jannink/ANP

Het kabinet stelt 550 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van Sint-Maarten, mits het eiland instemt met de voorwaarden die Nederland voor het geven van hulp heeft gesteld. Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten. Het geld zal via een speciaal noodfonds in delen worden uitgekeerd. Voor de wederopbouw van Saba en Sint-Eustatius komt apart 67 miljoen euro beschikbaar.

Nederland stelt twee strikte voorwaarden aan Sint-Maarten na orkaan Irma. Het kabinet wil dat het eiland meewerkt aan de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer, een instelling die wijdverbreide corruptie op het eiland moet tegengaan en ook moet gaan toezien op de besteding van de Nederlandse gelden. Daarnaast eist Nederland een grotere rol bij de grensbewaking op het eiland.

Als Sint-Maarten akkoord gaat met deze twee voorwaarden “kan zo spoedig mogelijk worden begonnen met de wederopbouw”, aldus het kabinet. Premier Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat hij hoopt dit snel gebeurt. “De mensen willen verder met hun leven. We willen helpen, maar dat helpen moet op verstandige manier en vereist een zorgvuldige afweging.”

Knops: Nederland maakt een gebaar

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) sprak na de ministerraad van “een substantieel bedrag” en vindt dat Nederland “een gebaar maakt”. Hij hoopt dat dit wordt beantwoord “door coöperatief meewerken van de autoriteiten op Sint-Maarten”. Of dat gaat gebeuren is onzeker, want de politieke situatie op het eiland is instabiel door de val van de regering van premier Marlin vorige week en het uitschrijven van verkiezingen voor januari. Marlin wilde niet onverkort instemmen met de Nederlandse voorwaarden.

Of de geplande verkiezingen doorgaan is onzeker. De nieuwe meerderheidscoalitie in het parlement, die zelf zonder verkiezingen een regering wil vormen, heeft vrijdag een motie aangenomen om het Landsbesluit om vervroegde verkiezingen te houden voor te leggen aan de raad van rijksministers. De raad van rijksministers, inclusief die van Curaçao en Aruba, wordt vervolgens gevraagd om dit Landsbesluit van de regering van premier Marlin en gouverneur Eugene Holiday te vernietigen.

Op Sint-Maarten is veel weerstand tegen het besluit om verkiezingen te houden wegens de kosten (geraamd op ruim 3 ton in euro’s) en de vertraging die de wederopbouw zo zou oplopen.

Interim-kabinet

Op het eiland wordt momenteel gewerkt aan de vorming van een interim-kabinet dat zal moeten instemmen met de Nederlandse eisen. Het niet laten doorgaan van de verkiezingen is niet één van de eisen voor hulp, benadrukte Knops vrijdag. Hij zei wel dat zijn zorgen over de mogelijkheid om nu verkiezingen op het eiland te houden niet zijn weggenomen. Hij hoopt daarover dit weekend meer duidelijkheid te krijgen van de gouverneur van Sint-Maarten.

Lees ook: Kabinet deelt zorgen Kamer over verkiezingen Sint-Maarten

Indien Sint-Maarten akkoord gaat met de Nederlandse voorwaarden, wordt het geld vanuit het noodfonds in delen beschikbaar gesteld tot het jaar 2021. De uitvoering van de wederopbouwprojecten zal in coördinatie met internationale organisaties als de Wereldbank plaatsvinden. Tussentijds zullen er evaluaties plaatsvinden om een “doelmatige en rechtmatige besteding” te verzekeren, aldus het kabinet.