‘Ja, Ajax is terug. Terug bij af’

Ajax De aandeelhouders wensten uitleg over de transferzomer. „We hakten knopen niet op tijd door”, aldus algemeen directeur Edwin van der Sar.

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het filmpje heet ‘We are back’ en ging in de woorden van directeur Edwin van der Sar „keihard viraal” toen Ajax afgelopen mei de finale van de Europa League had bereikt. Mooie goals, schitterende acties in de mars naar Stockholm. Betere tijden, een half jaar geleden nog maar.

„Ja, we are back. Terug bij af”, opende Van der Sar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ajax cynisch. „Al voelen wij dat niet zo hoor.” Ajax boekte keurige resultaten in het (gebroken) boekjaar 2016/17, waarin Ajax voor het eerst sinds 1996 weer in een Europese finale stond en waarin Ajax NV een record-nettowinst van 49,5 miljoen euro en recordomzet van 118,2 miljoen euro noteerde. Maar de actualiteit, de verloren wedstrijd afgelopen zondag tegen FC Utrecht, bepaalde de stemming.

Leergeld betaald

Er waren complimenten voor het afgelopen seizoen en voor de manier waarop Ajax omging met het drama rond Abdelhak Nouri. Maar de mislukte voorrondes in Europa en de slechte competitiestart (nu acht punten achterstand op koploper PSV) bepaalden de toon in de Arena. Het technisch beleid kreeg er van langs van de aandeelhouders. .

André Jorna van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wilde uitleg over de transferzomer, waarin Ajax traag handelde. „U bent daarvoor gefileerd door uw sterspeler Ziyech”. Van der Sar erkende dat Ajax niet slagvaardig was. „We moeten sneller handelen in deze materie. We hakten knopen niet op tijd door, daardoor was de selectie niet op orde.” Leergeld is betaald, zei Leo van Wijk, voorzitter van de Raad van Commissarissen. „Als je kan voorspellen dat een speler vertrekt, moet zijn opvolger al binnen gehaald zijn.” Als voorbeeld gaf hij de Braziliaan David Neres, die in de winter voor 12 miljoen kwam en nu doorbreekt. „Eerder beslissingen nemen. Zien wanneer een speler uit eigen jeugd niet klaar is. Dat is waar discussies in het technisch hart over gaan.”

Waarom het technisch hart – met Marc Overmars (directeur voetbalzaken), Saïd Ouaali (hoofd jeugdopleiding) en Dennis Bergkamp (assistent-trainer) – nog steeds de voorkeur geniet boven een autonoom opererende technische man? Van Wijk: „De essentie is dat met het technisch hart de doorstroming van de jeugd structureel gekoppeld is aan transferbeleid. Is het ideaal? Nee. Is een technisch directeur ideaal? Nee.”

Dat het conflict tussen trainer Peter Bosz en een groot deel van zijn technisch staf kon voortsudderen in de tweede helft van het vorig seizoen, werd door Jorna van de VEB ook de raad van commissarissen aangerekend. Maar Van Wijk gaf aan dat Bosz en Van der Sar hem „bewust” buiten de kwestie hielden. „Ze wilden er samen uitkomen. Toen wij in april op de hoogte werden gebracht, was de verwijdering al te groot. Toen kwam Borussia Dortmund voor Peter.”

Of Van der Sar hierop is aangesproken? Van Wijk: „Wat dacht u.”

Eredivisie kunstgrasvrij

Het besluit om als opvolger Marcel Keizer van Jong Ajax aan te stellen als hoofdcoach werd niet unaniem gesteund in de rvc en directie. Van Wijk zei met zoveel woorden dat de keuze voor Keizer de aanleiding was voor het vertrek, eind augustus, van Theo van Duivenbode, sinds 2012 verantwoordelijk voor de technische portefeuille. De commissaris voelde zich al langer miskend. „Toen zei hij: nu is het welletjes”, aldus Van Wijk. „Hij was niet de enige met een voorkeur voor een meer ervaren coach van buiten. Maar dat het nu niet goed uitpakt, betekent niet dat het geen weloverwogen besluit was.” Van Duivenbode, aanwezig, wilde niet reageren.

Tot slot van de vergadering kwam Overmars nog met nieuws: „We gaan geen spelers meer verhuren aan clubs met kunstgras.” Als „signaal”, niet vanwege angst voor blessures. „We hopen dat binnen twee jaar de eredivisie kunstgrasvrij is.”