Italië dicht bij uitschakeling voor WK 2018

De Azzurri verloren met 1-0 van Zweden. Maandag staat de return op het programma.

Jakob Johansson (13) viert zijn beslissende doelpunt.
Jakob Johansson (13) viert zijn beslissende doelpunt. Foto Pontus Lundahl/Reuters

Italië is vlakbij uitschakeling voor het WK van 2018 in Rusland. De viervoudig wereldkampioen werd vrijdagavond in Stockholm met 1-0 verslagen door Zweden, in de eerste ontmoeting van hun onderlinge play-off om een WK-ticket.

Het enige doelpunt in de Friends Arena viel in de 61ste minuut. Middenvelder Jakob Johansson schoot de bal via twee Italianen in het doel. Italië raakte later nog de paal, maar kon de stand niet meer gelijk trekken.

Laatste WK zonder Italië: 1958

Maandag zal Italië in Milaan van Zweden moeten winnen om alsnog naar het WK te gaan. De Italianen ontbraken in 1958 voor het laatst op een wereldkampioenschap. In totaal namen de Azzurri achttien keer deel. Alleen Brazilië stond vaker op een WK-eindronde (twintig keer).

Zaterdag staat nog de play-off tussen Denemarken en Ierland op het programma. Eerder deze week won Zwitserland van Noord-Ierland (0-1) en versloeg Kroatië Griekenland (4-1). De returns in die play-offs worden zondag gespeeld.

Lees ook: Kroatië en Zwitserland zetten stap richting WK

In het Afrikaanse kwalificatietoernooi verzekerde Senegal zich vrijdagavond van deelname aan het WK. De ploeg won uit met 2-0 van Zuid-Afrika en kan daardoor niet meer van de eerste plek in de groep worden verstoten. Het wordt Senegals tweede optreden op het hoogste mondiale niveau. In 2002 haalde het land de kwartfinales.