India

Smogalarm in New Delhi

Foto R S Iyer/AP

Hoewel de bewoners van New Delhi deze week wordt aangeraden binnen te blijven, rijdt een vrouw op de scooter met haar dochter achterop door de door zware smog geteisterde Indiase hoofdstad.

In de wintermaanden kampt Delhi altijd met zware smog, doordat de wind gaat liggen en de temperaturen dalen. De fijnstofdeeltjes – afkomstig van uitlaatgassen, zware industrie en open vuren – hangen dan dichter bij de grond.

Dit jaar is de smog zo heftig, dat de autoriteiten het openbare leven zo veel mogelijk hebben platgelegd en scholen zijn gesloten. Het verkeerd wordt zo veel mogelijk stilgelegd en vliegtuigen kunnen nauwelijks landen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN staat de smogdichtheid in Delhi gelijk aan het roken van 44 sigaretten per dag. Op sommige plekken piekten luchtkwaliteitsmeters volgens CNN tot een waarde van 969: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt waarden boven de 25 als ‘onveilig’. CNN meldt dat niet eerder zoveel mensen zich in ziekenhuizen hebben gemeld met ademhalingsproblemen en brandende ogen.