Foto Khalid Amakran

Interview

‘Ik ben blij dat mijn vader zo streng was’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Zawadi Done (17).

Techblock

„Ik zat eerst in havo 3. Dat ging ik niet halen. Toen ben ik gaan opzoeken welke mbo-opleidingen er zijn. Ik zag ICT staan en wist: dit is mijn ding. Ik ben altijd handig geweest met computers. Op donderdag moet ik op school zijn, de rest van de week loop ik stage. Je leert webapplicaties maken zoals websites en programma’s. Ik vind dat heel leuk. Dat je met niks begint, al die processen erachter, dat mensen het kunnen gebruiken, feedback kunnen geven. Deze zomer ben ik met een schoolvriend een eigen bedrijf gestart: Techblock. In de vakantie hebben we de cursus ‘zomerondernemer’ gedaan. We maken websites voor bedrijven met online ambities.”

Streng

„In de weekenden en vakanties ging ik vaak naar mijn vader. In 2008 had ik nieuwjaar met hem gevierd, een paar dagen later kreeg hij longontsteking. De dag erna was hij ineens overleden. Mijn vader was een harde werker, en hij was streng. Als ik iets deed wat niet mocht – met volle mond praten, met schoenen in de woonkamer komen – kreeg ik een tik. Mij is ook geleerd: tattoos zetten is het verminken van je lichaam, alcohol is niet normaal. Jongens gaan naar een club, kopen een fles van 200 euro. Dan denk ik: Daar kun je veel verstandiger dingen mee doen. Ik wil niet zeggen dat ik boven hen sta. Maar in zo’n geval denk ik wel twee keer na. Ik heb mijn vader maar meegemaakt tot mijn achtste, maar ik ben blij dat hij zo streng voor me is geweest.”

De was doen

„Mijn moeder is uit Tanzania naar Nederland gekomen om te studeren. Elke twee jaar gaan we in de zomer naar Tanzania. Mijn moeder gaat ook nog tussendoor. Dan is mijn zusje bij haar opa en oma en ben ik meestal alleen thuis. Dan moet ik de was doen. Koken. Stofzuigen. Niet echt leuk maar het moet maar. In vakanties gaan we ook weleens naar Centerparcs. Maar eigenlijk wil ik gewoon naar Tanzania, het land waar mijn familie woont. Ik wil er zelf ooit ook wonen. Stel ik ben zestig, mijn kinderen hebben weer kinderen. Dan denk ik dat ik wel daarnaartoe wil.”

Foto’s Khalid Amakran

Ethische hacker

„Na het mbo wil ik niet nog vier jaar op het hbo zitten. Wat ik wel zou willen doen, is een master cybersecurity aan de TU Delft. Sinds kort werk ik voor een cybersecuritybedrijf. Soms kom ik websites tegen die niet goed beveiligd zijn. Dan hack ik die om mensen te helpen. Daar vraag ik geen geld voor. Als ik daar geld voor zou vragen is het eigenlijk chantage. Ik stuur een berichtje. Gewoon, zoals een ethische hacker. Ik wil het internet veiliger maken.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.