Goederenvervoerder

OM eist 80.000 euro boete voor negeren Rusland-sancties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een boete van 80.000 euro geëist tegen een goederenvervoerder op Schiphol. Het bedrijf wilde volgens het OM militaire onderdelen leveren aan Rusland, terwijl er sancties tegen dat land gelden. Justitie eiste ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de directeur van het expeditiebedrijf. Uit onderzoek blijkt volgens het OM dat het bedrijf in 2015 onderdelen voor radarsystemen wilde leveren aan Rusland, die gebruikt worden in straaljagers. De spullen zouden eerst vanuit Maleisië naar Nederland zijn vervoerd, waarna de zending op Schiphol werd ontdekt door de douane. De Europese sancties werden in de zomer van 2014 ingesteld nadat Rusland de Oekraïense Krim had ingenomen. (NRC)