Een schrijver met een huis vol missers

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur.

Dom „Domheid”, stelt schrijver Matthijs van Boxsel (60) vanuit zijn werkkamer in Amsterdam-Zuid, „is de typisch menselijke neiging tot zelfdestructie.” Van Boxsel zal het wel weten, al bijna veertig jaar doet hij er onderzoek naar. „Domheid is als de uitvinding van de hardloopschoen. Bedacht om de knieën van joggers te ontlasten, met extra heupslijtage tot gevolg.” Hij werkt aan een boek over de topografie van domheid. De domste plek van Nederland? „Kampen.”

Denkbeeldig Op de foto staat Van Boxsel twee keer. Een keer achter zijn bureau en een keer alsof we door zijn ogen kijken. Een eerbetoon aan filosoof Ernst Mach. „Die zichzelf tekende terwijl hij aan het tekenen was.” Op die tekening, die naast Van Boxsels bureau hangt, is een stukje van Machs neus en wenkbrauw te zien. In zijn hand houdt Van Boxsel ‘de bijbel van de patafysica’. „Een wetenschap van denkbeeldige oplossingen.” Van Boxsel is regent van de Franse tak. Hij verzamelt met collega’s waanvoorstellingen.

Waan In het huis staan 5.000 boeken. „Die grens heeft mijn huisbaas gesteld.” De boeken zijn „levend” – Van Boxsel gebruikt ze dagelijks voor onderzoek – en per plank gethematiseerd. „Op waanwetenschappen, satire, mislukkingen, domme figuren uit de literatuur, leugens, paradoxen en emblemata.” Van Boxsel is al dertig jaar getrouwd, maar woont niet samen. „Mijn vrouw wordt gek als ik met meer dan vier boeken over de drempel stap.” Van Boxsel zit „op doktersadvies” nog maar van 9.00 tot 22.00 uur achter zijn bureau. Vrije tijd gebruikt hij voor „stationair fietsen” op de hometrainer. „Een uitermate patafysische handeling.”

Van Ikea? „Één ding: de zwarte bank.”

Meenemen bij brand? „Een allegorische landkaart van het derde halfrond, waarop de domste provincies ter wereld staan.”