Dividendbelasting blijft nog even trending

De Haagse Stemming Vandaag is dag 16 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het “killing argument” voor het afschaffen van de dividendbelasting blijft uit. De campagnechaos bij 50Plus was nog groter dan van buiten al te zien was. En Halbe Zijlstra prijst het “fascinerende project” Europa.

KILLING ARGUMENT: De oppositiepartijen deden hun best om erachter te komen, maar ook tijdens dag twee van de Financiële Beschouwingen bleef onduidelijk waarom de coalitie had besloten tot het afschaffen van de dividendbelasting. “Mijn gesprekspartners moeten erop kunnen rekenen dat onze gesprekken in beginsel vertrouwelijk zijn”, schreef premier Mark Rutte aan de Kamer. Zeker is dat het plan pas in de eindfase van de formatie werd bedacht, hoorden politiek redacteuren Marike Stellinga en Philip de Witt Wijnen. Cruciaal was het risico dat bedrijven als Shell en Unilever hun hoofdkantoor uit Nederland zouden weghalen. Ook het vijandige bod op AkzoNobel speelde een belangrijke rol, gaf minister van Financiën Wopke Hoekstra gisteravond in de Kamer toe. Maar het “killing argument”, dixit staatssecretaris Menno Snel, dat kon niemand geven.

Coalitieconsternatie: Op Twitter werd de hashtag #dividendbelasting in de loop van de dag trending en ook de oppositie laat het onderwerp voorlopig nog niet los. Maar tegen NRC vertelde één van de onderhandelaars dat de kans dat ze hun plannen aanpassen “nihil” is. Ook volgens De Telegraaf hebben heeft de coalitie de gelederen inmiddels gesloten. Inderdaad leken de fractievoorzitters de maatregel gisteren ineens een stuk actiever te verdedigen. Het was een gezamenlijk besluit, zei Alexander Pechtold. De suggestie dat de coalitie gechanteerd is door bedrijven noemde Sybrand Buma “lariekoek”. Toch illustreerde de discussie over de maatregel de realiteit waarmee Rutte III moet dealen. Bij aanvang van het debat vroeg de oppositie twee keer een hoofdelijke stemmingen aan, dus de coalitie moest, met maar één zetel meerderheid, razendsnel Kamerleden verzamelen. Koortsachtig getel en rennende parlementariërs: dat gaan we vaker zien.

Never forget: Klaar is de dividenddiscussie zeker nog niet. Op verzoek van de oppositie komt premier Mark Rutte volgende week nog eens naar de Kamer om het erover te hebben. Daarna volgt ook nog een hoorzitting. Pikant is dat de aanleiding voor de discussie deels in 2005 ligt. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Joop Wijn zei destijds: “Het signaal voor het bedrijfsleven mag zijn dat wij op termijn deze belasting niet zien overleven.” Shell is dat nooit vergeten. Dus al kijkt nu iedereen vooral naar de VVD voor dit besluit, ook toen al droeg een CDA’er deels verantwoordelijkheid.

Ouderenonrust: Het zag er van buitenaf al niet gestroomlijnd uit. Maar nu blijkt de chaos tijdens de verkiezingscampagne van 50Plus nog veel groter te zijn geweest. Politiek redacteur Emilie van Outeren legde de hand op een geheim conceptrapport van het wetenschappelijk instituut dat de verkiezingscampagne genadeloos evalueert. Zo wist partijleider Henk Krol vaak niet waar hij moest zijn, werd tegen zijn wil de AOW-leeftijd tot breekpunt gemaakt en stonden actieve leden buiten spel. Acht maanden later lijkt, met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, de centrale sturing binnen de partij niet bepaald verbeterd. Morgen is het partijcongres en daar staat ook dit rapport op de agenda.

Eurofascinatie: Deze week bezocht de nieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld voor het eerst haar NAVO-collega’s, volgende week spreekt ze in Brussel de Europese collega’s. Vandaag krijgt ze huiswerk, in de vorm van een rapport over de NAVO, van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Nederland moet actief meewerken aan betere Europese defensiesamenwerking, schrijft de raad. Of dat gebeurt is afwachten, maar minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra toonde zich gisteren ineens groot voorstander van het “fascinerende project Europese Unie”. “Waar ter wereld vind je nog een groep van 28 vrije naties waar fundamentele vrijheden en mensenrechten geëerbiedigd worden?”, zei Zijlstra in een speech voor de EU-ambassadeurs in Den Haag. Hij bekende zich er tot “geopolitieke realist”, die wil “samenwerken aan een sterker en beter Europa”.

WAT WIJ LEZEN: Een interview met Bas Leerink, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, die de overheid adviseert over zorg. Volgens de raad moet minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) harder onderhandelen met farmaceutische bedrijven over dure medicijnen en in het uiterste geval fabrikanten dwingen hun licenties af te staan. Ook de Kamer, die als onderhandelingen even stil liggen meteen opheldering vraagt, heeft volgens Leerink een rol. “Het zou helpen als Tweede Kamerleden begrijpen wat ze doen met de onderhandelingspositie van een minister.”