Dit waren deze week de beste verhalen uit de buitenlandse pers

In de Internationaal-nieuwsbrief deelt de buitenlandredactie van NRC dagelijks de meest opvallende en interessante verhalen die zij tegenkomt. Dit vonden we de vijf beste verhalen van deze week.

Een deel van de East Side Gallery in Berlijn beschilderd door Kani Alavi.
Een deel van de East Side Gallery in Berlijn beschilderd door Kani Alavi. Foto iStock
 1. Harvey Weinsteins spionnen


  Amerika-correspondent Guus Valk tipte het ongelooflijke verhaal over hoe Harvey Weinstein privédetectives inzette (o.a ex-Mossad-agenten) om vrouwen op te sporen en uit te horen die mogelijk naar buiten zouden treden over zijn aanrandingen. Eén deed zich zelfs voor als activiste voor vrouwenrechten.

 2. 33.293 namen

  In een bijlage van 48 pagina’s publiceerde Der Tagesspiegel deze week een indrukwekkende lijst met de namen van 33.293 vluchtelingen, asielzoeker en migranten die om het leven zijn gekomen terwijl ze Europa probeerden te bereiken. Inclusief regio van herkomst, doodsoorzaak, naam en leeftijd - voor zover bekend. Tip van correspondent Juurd Eijsvoogel.

 3. Tony Blair en Muammar Gaddafi


  The Guardian bracht een onthutsende long read over de geheime samenwerking tussen de Britse regering van Tony Blair met het bewind van Muammar Gaddafi. Die ging veel verder dan tot nu toe bekend was, las redacteur Floris van Straaten.

 4. Wie is Jenna Abrams?

  Tientallen media en prominente Amerikanen reageerden op de tweets van Jenna Abrams. Alleen: ze bestaat niet. Ze was de creatie van wat Amerikanen een Russische “troll farm” noemen in St. Petersburg. Buitenlandredacteur Marc Leijendekker las dit mooie, maar verontrustende stuk van The Daily Beast.

 5. De val van ‘zijn’ muur


  Economieredacteur Mark Duursma las het bijzondere verhaal van een Oost-Duitser die voor The New York Times werkte en als één van de eersten van Oost naar West wandelde nadat de Muur was gevallen. Daar zocht hij meteen de journalist op voor wie hij werkte. “I just had a feeling something might happen,” he said.

 6. Stuur je tips in

  Onze redacteuren en correspondenten raden in deze nieuwsbrief altijd artikelen aan uit internationale media, die hen zijn bijgebleven. Ben jij een stuk tegengekomen dat we niet mogen missen? Stuur je tip naar nieuwsbrief@nrc.nl.