De magie van citroenpudding

Illustratie Martien ter Veen

Vandaag gaat de Kookboeken7daagse van start, hetgeen erop neer komt dat u tot en met zondag 19 november waarschijnlijk geen boekhandel meer kunt betreden zonder dat er in het pand een kookboekenschrijver wordt geïnterviewd, signeert, kookdemonstreert of eigengemaakte hapjes uitdeelt. Kookboeken zijn goed voor 6 procent van de totale omzet van de boekenmarkt, zo viel afgelopen maandag in deze krant te lezen. Geen wonder dat het CPNB uitpakt met zo’n week.

Een ander artikel maandag ging over de trends op kookboekengebied, waarvan een van de grootste ‘thuis koken’ is. Welbeschouwd is dat een vrij grappig fenomeen, want waar kook je anders uit een kookboek dan thuis? Zelfs chefskookboeken zijn gericht op thuiskokend publiek, al vragen ze vaak om een bijna professionele keukenuitrusting en om producten waarvoor je een pasje bij de groothandel nodig hebt.

Enfin, ter ere van de Kookboeken7daagse bespreek ik een paar van die thuiskook-boeken. Heel kort maar, want er moet natuurlijk ook nog gekookt worden. De volgorde is willekeurig; alle 4 boeken zijn de moeite waard.

Home sweet Home, Yvette van Boven (Fontaine uitgevers, 29,95 euro). Een boek gewijd aan de Ierse keuken waarmee de auteur opgroeide, vol stevige, traditionele kost – dikke soepen en stoofpotten, spek en kool – maar ook met verfrissende, eigen interpretaties daarvan. Al bladerend kreeg ik heimwee naar Ierland, terwijl ik er nog nooit geweest ben. Dat is knap van Yvette, toch?

Bij mij aan tafel; het geluk van thuiskoken, Nigella Lawson (Atlas Contact,34,99 euro). Er zijn twee redenen waarom ik bijna alle boeken van de Britse kookdiva in de kast heb staan, en ook weer blij word van dit boek: 1. Ze kan schrijven (dat is lang niet alle kookboekenauteurs gegeven). 2. Ze trekt zich zo prettig weinig aan van culinaire trends en healthfoodflauwekul. Kom er maar in met die gevulde eieren, Nigella!

Thuiskomen; de magie van doordeweeks koken, Dorien Knockaert (Luster, 29,95 euro). Ik vermoed zomaar dat er van dit boek, anders dan van de voorgaande twee, geen hoge stapels in de winkel liggen. Maar het is de moeite waard ernaar op zoek te gaan en het eens in te kijken. De Vlaamse journaliste kookt vegetarisch, eclectisch en lekker losjes. Meer dan dat ze haar lezers dwingende recepten onder de neus duwt, moedigt ze je aan om in de keuken toch vooral je eigen ding te doen. En is dat niet eigenlijk wat thuis koken zou moeten zijn?

We eten thuis, Samuel Levie (Nijgh en van Ditmar, 29,99 euro). Als ik dit familiekookboek van duizendpoot Levie – onder andere mede-eigenaar van een worstfabriek, oprichter van Food Cabinet en schrijver van een kookcolumn in het Parool – heerlijk pretentieloos noem, is dat zeer positief bedoeld. Een fijne bundeling huiselijke gerechten waar je jaren plezier van hebt omdat ze nooit uit de mode zullen raken.

Citroenpudding

(voor 4 personen) (Uit We eten thuis)

Op 10 november 1979 kookte een Engelse dame deze pudding voor een net in Oxford wonende man. Hij werd verliefd en vier jaar later werd Samuel Levie geboren. Als dat niet de magie van thuiskoken is.

Ingrediënten:

60 g suiker

1 el bloem

rasp en sap van 1 citroen

2 eieren, gescheiden

2 el gesmolten boter

250 ml koude melk

Verwarm de oven op 180 graden. Meng de suiker, een snuf zout, de bloem en citroenrasp met een garde en roer er vervolgens de 2 eierdooiers, het citroensap en de gesmolten boter doorheen. Zodra het mengsel glad is, klopt u geleidelijk ook de melk erdoor.

Klop de eiwitten stijf en vouw ze door het citroenmengsel.

Schep in een goed ingevette ovenschaal.

Plaats de schaal in een grotere schaal die u deels hebt gevuld met water.

Schuif het geheel in de oven en bak de pudding in ongeveer 3 kwartier gaar.