Anti-corruptie-operatie

Opgepakte Saoediërs verduisterden 100 miljard

Bij de anti-corruptieoperatie in Saoedi-Arabië waarbij zaterdag diverse prinsen werden opgepakt, zijn in totaal 208 mensen aangehouden. Ze worden ervan verdacht de voorbije decennia ten minste 100 miljard dollar te hebben verduisterd en die te hebben ingezet voor corruptie, verklaarde de openbaar aanklager.

Het is voor het eerst dat er meer details naar buiten komen over de operatie, waarbij prominenten zijn opgepakt, onder wie elf prinsen. Eén van hen is Alwaleed bin Talal, met een geschat vermogen van 18 miljard dollar rijkste man van Saoedi-Arabië. Prins Miteb, baas van de Nationale Garde, zit ook vast.

De opdracht tot de aanhoudingen werd gegeven door de Saoedische kroonprins en troonopvolger Mohammed bin Salman (32). De actie bracht een schok teweeg in het land, niet eerder in de geschiedenis van het koninkrijk werden zoveel vooraanstaande personen aangehouden en beticht van corruptie. Critici zien in Salmans handelen een poging potentiële rivalen de mond te snoeren.

Van de 208 vastgezette prominenten zijn er zeven vrijgelaten zonder dat een aanklacht tegen hen is ingediend. De overige 201 zitten nog in beperking in luxehotels in Riad. Er zijn 1.700 bankrekeningen bevroren. De openbaar aanklager weigert de namen van de arrestanten bekend te maken. (NRC)