ACM-directeur maakt opmerkelijke stap naar Facebook

Johan Keetelaar wordt in Brussel lobbyist voor het techbedrijf. Hij gaat zich daar vooral bezighouden met mededinging en regulering.

Johan Keetelaar. Foto ACM

Directielid Johan Keetelaar van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakt de overstap naar Facebook. Momenteel staat Keetelaar aan het hoofd van de afdeling Telecom, Vervoer en Post bij de consumentenwaakhond. Vanaf februari neemt hij plaats aan de andere kant van de tafel, als hij in Brussel lobbyist wordt voor Facebook.

De ACM bevestigt vrijdag berichtgeving van Het Financieele Dagblad over het vertrek van Keetelaar. Er is afgesproken dat hij zich vanaf nu niet meer bezighoudt met zaken waar Facebook een rol in speelt. Volgens een woordvoerder is het wat de ACM betreft overigens niet ongunstig of ongewenst dat een directielid de overstap van de publieke naar de private sector maakt.

Onder vuur in Brussel

Als directeur Public Policy voor de Europese afdeling van Facebook gaat Keetelaar zich vooral bezighouden met mededinging en regulering. Het techbedrijf ligt in Brussel onder vuur. Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging gaf deze week grote techbedrijven ervan langs omdat die volgens haar belasting zouden ontwijken. Komend voorjaar komt Vestager met nieuwe regels die het lastiger moeten maken om belasting te ontwijken.

In mei kreeg Facebook een miljoenenboete van de Europese Commissie, doordat het verkeerde informatie had verstrekt bij de overname van WhatsApp.