Zoveel alarmbellen – en niet één ging er af

Schietpartij Texas

Door een fout kon de man die het vuur opende op kerkgangers makkelijk aan wapens komen, ondanks zijn gewelddadig verleden.

Schutter Devin Patrick Kelley. Foto AP

Vier dagen na de schietpartij in het Texaanse dorp Sutherland Springs, waarbij zondag 25 kerkgangers werden omgebracht, groeit in de VS het besef dat de dader die na afloop zelfmoord pleegde, bij uitstek iemand was die in het oog had moeten lopen voordat hij tot zijn gewelddadige uitbarsting kwam.

Achteraf gezien was er een hele reeks aan alarmbellen rond de 26-jarige Devin Patrick Kelley, een oud- militair van de luchtmacht, zo blijkt uit reconstructies door Amerikaanse media: van huiselijk geweld en een ontsnapping uit een psychiatrische inrichting, tot een obsessie met vuurwapens en schietpartijen op sociale media. Ook is Kelley veroordeeld wegens dierenmishandeling.

Amerikanen vragen zich af hoe het mogelijk is dat Kelley desondanks vier vuurwapens heeft kunnen kopen. Daaruit blijkt dat zelfs de minimale beperkingen die er zijn op de aanschaf van vuurwapens in Amerika, niet goed werken.

Vooral de ontsnapping uit een psychiatrische inrichting trekt veel aandacht. Kelley werd in 2012 behandeld voor geestelijke problemen bij de instelling in New Mexico, nadat hij had geprobeerd vuurwapens te smokkelen naar zijn luchtmachtbasis. Kelley had leidinggevende officieren met de dood bedreigd. In juni van dat jaar ontsnapte hij voor korte tijd uit de instelling, maar hij werd door de politie teruggevonden.

Bovendien had Kelley een verleden van gewelddadig gedrag. Hij stond terecht voor een militair tribunaal wegens geweld tegen zijn toenmalige echtgenote en haar zoontje. Volgens rechtbankdocumenten gaf Kelley toe zijn vrouw te hebben geslagen, getrapt, gewurgd en aan het haar getrokken. Hij zou zijn stiefzoontje zo hard hebben geslagen, dat het kind een schedelbreuk opliep en inwendige bloedingen. Het paar ging in 2012 uit elkaar.

Na de scheiding werd Kelley beschuldigd van aanranding. Ook klaagde zijn tweede vrouw, met wie hij in 2014 trouwde, over huiselijk geweld, al kwam het niet tot een aanklacht. Bovendien had hij zijn schoonmoeder bedreigd via sms-berichten, mogelijk de directe aanleiding voor het bloedbad in de kerk waar zij kwam (de schoonmoeder was op dat moment niet in de kerk).

Volgens een wetsamendement uit 1996 mogen mensen die zich schuldig maken aan huiselijk geweld geen vuurwapens kopen. Kelleys naam was echter niet doorgegeven aan de federale database die wapenverkopers moeten checken.

    • Frank Kuin