‘Zanger Hans Vermeulen (70) overleden’

De frontman van de groep Sandy Coast scoorde hits met The Eyes of Jenny en True Love That’s a Wonder.

Hans Vermeulen in 1982.
Hans Vermeulen in 1982. Foto ANP

Zanger en componist Hans Vermeulen is donderdag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Nederlandse media op basis van mededelingen van vrienden van Vermeulen. De Nederlander was frontman van de groep Sandy Coast. Hij scoorde hits met nummers als The Eyes of Jenny en True Love That’s a Wonder. Hij overleed donderdag in Thailand, waar hij sinds de jaren negentig woonde. Het is nog onbekend waaraan precies.

Vermeulen begon de groep al in de jaren zestig. Sandy Coast brak door in dat decennium met beatmuziek. Echte hits bleven in de eerste tijd uit, tot in 1968 het album And their name is werd uitgebracht met daarop de hit I See Your Face Again. Het echte succes kwam pas toen Vermeulen de focus verlegde naar de psychedelische rock. Het nummer Capital Punishment was daarvan onder meer het resultaat.

Twitter avatar gerardekdom Gerard Ekdom Treurig muzieknieuws: Hans Vermeulen is overleden. Topmuzikant Een aantal jaar geleden hing @jackvangelder hem bij… https://t.co/gaX2a32JFF
Twitter avatar erikdezwart Erik de Zwart Lees net op Facebook dat Hans Vermeulen is overleden. Wow! Wat een held. Sandy Coast - True Love That’s A Wonder -… https://t.co/paGpeyJo0r

Na geruzie met de platenmaatschappij kocht producer en radiodeejay Willem van Kooten de groep vrij en bracht die onder bij zijn eigen Polydor-label. Daar maakte Sandy Coast ook haar grootste hit met True Love That’s a Wonder, dat tot de derde plaats in de Top 40 reikte.

Nadat het album Stonewall in 1973 niet de gewenste successen bracht, gaf Vermeulen er de brui aan. Hij zette samen met zijn broer Jan nog wel de groep Rainbow Train op, maar richtte zijn focus vooral op het productiewerk. Zo stond de muzikant aan de wieg van de doorbraak van onder meer Anita Meyer. Hij schreef voor haar The Alternative Way.

The eyes of Jenny

Een korte comeback begin jaren tachtig leverde ook een nieuw album op en het bij het publiek misschien wel bekendste nummer: The Eyes of Jenny.

Het grote succes bleef daarna uit en Vermeulen richtte zich weer op zijn taken als producer. Hij vond in Ruth Jacott een nieuw talent en begeleidde haar begin jaren negentig.

Tegelijkertijd kampte de zanger op privévlak met financiële problemen in de vorm van een belastingschuld. Die wist hij met de hulp van onder meer zijn manager af te betalen, waarna hij naar het Thaise eiland Ko Samui vertrok. Daar woonde hij de laatste twintig jaar van zijn leven.

Vermeulen ontving in zijn lange carrière onder meer een Edison en Gouden Harp.