WOZ-waarde Amsterdam op recordhoogte

De hoofdstad verbrak het record uit 2010. De gemiddelde woningwaarde in heel Nederland ligt nog onder het recordniveau.

Het centrum van Breda.
Het centrum van Breda. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De gemiddelde waarde van een woning steeg voor het tweede jaar op rij. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 216.000 euro per woning, 3,3 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde waarde ligt nog wel 11 procent onder het recordniveau van 2010, toen een woning gemiddeld 242.000 euro waard was. In Amsterdam werd wel het record uit dat jaar verbroken.

De huizenprijzen stijgen al sinds 2015, maar de ontwikkeling van de WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling met ongeveer een jaar vertraging.

In Amsterdam ligt de woningwaarde nu gemiddeld 11 procent boven het recordjaar 2010. Was een woning in de hoofdstad in 2016 nog 253.000 euro waard, in 2017 was dat al 290.000 euro, een stijging van bijna 15 procent. Ook in Utrecht en in gemeenten rondom Amsterdam stegen de WOZ-waarden flink.

Noord-Holland hoogst, Groningen laagst

Alle provincies konden positieve cijfers laten zien. In Noord-Holland steeg de gemiddelde waarde van een woning het hardst, met 8 procent naar 259.000 euro. Die provincie stoot daarmee Utrecht van de eerste plaats als provincie met de hoogste WOZ-waarde. In Groningen kwam gemiddeld 1,3 procent bij de woningwaarde, die daar op gemiddeld 157.000 euro ligt, het laagste niveau van alle provincies.

Waarom stijgen de huizenprijzen? Moeten we vrezen voor een nieuwe zeepbel? In dit vragenstuk hebben we alles wat je wilt weten over de koopwoningmarkt op een rijtje gezet.

De ontwikkeling van de WOZ-aarde loopt ongeveer een jaar achter op die van de huizenprijzen, omdat de gemeente haar schattingen baseert op gegevens van het jaar ervoor. Dan nog zijn die ontwikkelingen niet helemaal langs elkaar te leggen. Bij de berekening van de woningwaarde worden bijvoorbeeld ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen meegenomen.