Woningmarkt

WOZ-waarde Amsterdam op hoogste punt ooit; Nederland bereikt record nog niet

De WOZ-waarde, die bepaalt hoeveel ozb-belasting een huiseigenaar moet betalen, is opnieuw flink gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 216.000 euro per woning; 3,3 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De gemiddelde waarde ligt landelijk nog wel 11 procent onder het recordniveau van 2010, toen een woning gemiddeld 242.000 euro waard was. In Amsterdam is het lokale record echter wél verbroken en ligt de WOZ-waarde met 290.000 euro op het hoogste punt ooit, 11 procent hoger dan in 2010.

In Noord-Holland steeg de gemiddelde waarde van een woning het hardst, met 8 procent naar 259.000 euro. Die provincie stoot daarmee Utrecht van de eerste plaats als provincie met de hoogste WOZ-waarde. In Groningen kwam gemiddeld 1,3 procent bij de woningwaarde, die daar op gemiddeld 157.000 euro ligt, het laagste niveau van alle provincies.

De ontwikkeling van de WOZ-waarde loopt ongeveer een jaar achter op die van de huizenprijzen, omdat gemeenten hun schattingen baseren op gegevens van het jaar ervoor. Dan nog zijn die ontwikkelingen niet helemaal te vergelijken. Bij de berekening van de woningwaarde worden bijvoorbeeld ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen meegenomen. (NRC)