Wie wil het afschaffen van de dividendbelasting nog verdedigen?

De Haagse Stemming Vandaag is dag 15 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De afschaffing van de dividendbelasting houdt steeds minder fans over. Wopke Hoekstra kiest liever voor het museum dan voor de kroeg. En hoogleraren pleiten voor méér democratie.

DIVIDENDDREIGEMENT: Als we de notulen van de Tweede Kamer mogen geloven, viel het woord “dividendbelasting” tijdens de eerste dag van de Financiële Beschouwingen gisteren 89 keer. Van links tot rechts bleven oppositiepartijen erop terug komen: waarom kiest het kabinet er toch voor om die af te schaffen? Zelfs de SGP was hierin toch “een beetje zoekende”. Het verhaal van de coalitie is niet echt helder: eerst zouden ze er bedrijven mee naar Nederland willen lokken na de Brexit. Maar gisteren klonk het ineens in de wandelgangen dat vier multinationals, waaronder Shell en Unilever, hadden gedreigd Nederland te verlaten als de dividendbelasting in stand zou blijven.

Ruggesteun: Vooral bij de VVD groeit de wrevel dat de andere coalitiepartijen de maatregel onvoldoende verdedigen. Zowel D66-Kamerlid Steven van Weyenberg als CDA’er Pieter Omtzigt liet tijdens het debat vallen dat zij “er niet bij waren” toen dit besluit werd genomen. De ChristenUnie zei eerder al dat het slikken van de maatregel “een hele meloen” was. Voor steun moet de VVD vandaag Het Financieele Dagblad lezen, zij hebben een paar deskundigen gevonden die de afschaffing wél een goed idee vinden. Ook belde de krant met Shell, dat inderdaad toegeeft in zijn nopjes te zijn met de afschaffing. Of dat ook betekent dat het hoofdkantoor in Rotterdam blijft, wil Shell nog niet zeggen. Ook VNO-NCW blijft achter de plannen staan. “Het gaat om het grotere belang”, aldus de werkgevers.

Paradijselijk: Dag twee van de Financiële Beschouwingen gaan vast ook weer over de onthullingen over belastingconstructies uit de Paradise Papers. Vandaag schrijft Trouw over schimmige deals van de Nederlandse grondstofhandelaar Vitol en een Kazachse politicus die er een constructie via Nederland op nahield. Gisteren maakte staatssecretaris Menno Snel al bekend 4.000 rulings van de Belastingdienst nader te gaan onderzoeken. Een rapport volgt volgend jaar.

All in the family: Meerdere kranten grijpen dag twee van de Financiële Beschouwingen aan om nader kennis te maken met minister van Financiën Wopke Hoekstra. Bekenden beschrijven hem als kalm, nuchter en stabiel. Hij is zo iemand die tijdens een reisje naar Berlijn niet meteen mee de kroeg ingaat, maar je eerst langs alle musea sleept. Daarnaast is CDA’er Hoekstra een “familyman in hart en nieren”. De Financiële Beschouwingen zal hij dan vast leuk vinden: vandaag mag hij in debat met aangetrouwd familielid Renske Leijten, de financieel woordvoerder van de SP. Géén familie van elkaar is trouwens het vlugge drietal in de debatten over Financiën, waarover gisteren al veel grappen werden gemaakt: staatssecretaris Menno Snel, D66-Kamerlid Joost Sneller en GroenLinks-Kamerlid Bart Snels.

Baudetbak: Voor politici is het altijd uitkijken met grappen. Want waar houdt humor op en begint een pijnlijke beschimping? Tom-Jan Meeus luisterde de hele bijdrage van Thierry Baudet tijdens een bijeenkomst van zijn jongerenafdeling af en concludeert dat veel weliswaar grappig bedoeld is, maar dat dat weinig afdoet aan de twijfelachtige boodschap die de Forum-leider ermee wil uitzenden. “Intussen gaat achter onze virtueel snelst groeiende politicus een man schuil die grapt over een alleenheerschappij nadat hij zijn vrees voor een eindtijd formuleerde. Dat lijkt me niets om te lachen.”

Staatspedagogiek: Geen grap: zelfs Russische leerlingen leren op school meer over democratische gebruiken dan Nederlandse. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederland internationaal gezien achterblijft als het gaat om burgerschapsonderwijs. Leerlingen weten weinig over de democratie en zijn minder vaak bereid te gaan stemmen. Hoogleraren pleiten voor meer lessen, ook over de Grondwet. Munitie voor het CDA en de ChristenUnie, die liever méér dan minder van dit soort “staatspedagogiek” zien.

WAT WIJ LEZEN: Een opiniestuk van hoogleraar staatsrecht Wim Voermans, die het kabinet oproept om het afschaffen van het referendum te heroverwegen. Waarom gaat die wet er nu alweer aan, zonder fatsoenlijke evaluatie? “Eigenlijk wel van de zotte dat het kabinet alleen op eigen indrukken en die van de Kamers – de subjecten van de correctie van een referendum – te rade gaat.”

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En als iemand hier vermoeid is, dan bent u het wel. Ik zou zeggen: ga lekker naar huis om uit te rusten.”

Kamervoorzitter Khadija Arib kreeg het gisteren aan het eind van het debat over de Koninkrijksbegroting aan de stok met Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu.