Waylon voor Nederland naar Songfestival

De countryzanger vertegenwoordigt volgend jaar Nederland in Portugal.

Foto Paul Bergen/ANP

Zanger Waylon (37) gaat voor de tweede keer voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. Dat bevestigt de organiserende omroep AvroTros. Het lied waarmee hij gaat optreden wordt later pas bekend.

Drie jaar geleden deed Waylon samen met Ilse DeLange mee als The Common Linnets. Zij werden tweede met het countrynummer Calm after the Storm, de hoogste positie voor Nederland sinds Ding-A-Dong uit 1975. Dit keer gaat Waylon, echte naam Willem Bijkerk, solo naar het Songfestival, dat in mei in Lissabon wordt gehouden.

De omroep probeerde dit jaar aandacht voor de bekendmaking te krijgen door de naam niet zomaar bekend te maken. AvroTros plaatse donderdagochtend een video met aanwijzingen online, met als bijschrift; ‘Who will represent the Netherlands at the Eurovision Song Contest 2018 in Lisbon, Portugal…?’.

In de video, gemaakt vanuit het perspectief van de zanger die zelf nauwelijks zichtbaar is, is te zien hoe hij opstaat, door een huis met slapende vrouwen in lingerie en lege drankflessen loopt, handboeien van zijn pols losmaakt en langs The Voice Of Holland (Waylon is jurylid) zapt. Het filmpje eindigt in een kamer met een altaar met twee elektrische gitaren en een hoed – de hoed die Waylon in 2014 op het Songfestivalpodium droeg. Het pr-offensief van de Avrotros werkte; online werd direct na plaatsing van de video volop gespeculeerd terwijl Avrotros een paar uur lang niets wilde bevestigen.

Het Songfestival werd vorig jaar gewonnen door Portugese zanger Salvador Sobral. Nederlandse inzending OG3NE eindigde in Kiev op de elfde plaats. Rusland was er vorig jaar niet bij; gastland Oekraïne weigerde de Russische inzending een visum. Deze week werd bekend dat Rusland volgend jaar wel weer deelneemt. Het Eurovisiesongfestival telt in totaal 42 deelnemers.

Lees ook over het Songfestival van vorig jaar: hoe dromerige jazzpop won van de gebruikelijke hysterie